De så kallade barnrikehusen på Djupviksgatan 25, 27 och 29 är några av Pitebos äldsta hyreshus. Husen ritades av dåvarande stadsarkitekten på 1940-talet och byggdes för mindre bemedlade barnfamiljer och finansierades av statliga medel. Utöver barnrikehusen vill det kommunala bostadsbolaget riva Djupviksgatan 31. Pitebo hade tänkt att ersätta dagens hus med större lägenhetshus med fler våningar.
I början av förra året presenterade man skisser från MAF Arkitektkontor i Piteå. De planerade fyra husen var tänkt att ge plats för totalt 55 lägenheter fördelade på fyra plan med hiss. Men Piteå kommun och länsstyrelsen kom fram till att den nya detaljplanen med fler våningar skulle kunna innebära en betydande miljöpåverkan och därför har kommunen genomfört en miljökonsekvensbeskrivning (MKB) där man bland annat kollat på kulturmiljön.
– Planförslaget i sig medför positiva effekter vad gäller fler bostäder i centrala Piteå, men själva rivningen innebär att samhälls- och socialhistoriska värden försvinner, säger Hanna Westerlund, fysisk planerare på Piteå kommun.
För att begränsa den föreslår kommunen att den nya detaljplanen ska tillåta att Pitebo bygger högst tre våningar där barnrikehusen står i dag. Det betyder alltså att Pitebos planer på 55 nya lägenheter, fördelat på fyra våningar, inte blir möjligt om planförslaget blir verklighet.
– Att ersätta dagens barnrikehus med fyravåningshus bedöms i MKB:en utgöra en stor negativ påverkan på kulturmiljön kopplat till byggnadshöjden. Det skulle avvika för mycket från den lägre bebyggelsen i närheten, Hanna Westerlund, och fortsätter:
– Det skulle också strida mot Piteå kommuns riktlinjer för delområdet övre Norrmalm. Man har gjort en bedömning att det skulle bli en för stor påverkan. Håller vi en lägre bebyggelse på tre våningar så kan man anse att den negativa konsekvensen begränsas även om husen rivs.
Det är konsultföretaget Tyréns som gjort själva undersökningen i MKB:en, men i dialog med Piteå kommun och Pitebo. I närtid kommer Piteå kommun bjuda boende och allmänheten till ett samråd där man kommer kunna lämna sina synpunkter på planförslaget.
– Vi hoppas kunna göra det innan årsskiftet, säger Hanna Westerlund.