Barnrättskämpen om lärarens meddelanden: "Grooming"

Att en lärare bjuder hem elever att prova parfymer och ger barnen presenter och komplimanger om sitt utseende är inget annat än en klassisk groomingteknik enligt barnrättsorganisationen Treskablinoll. "De här eleverna är i beroendeställning", säger verksamhetschefen Maria Näslund.

Maria Näslund, verksamhetschef på den ideella föreningen Treskablinoll som kämpar mot att förebygga sexuella övergrepp mot barn säger att lärarens konversation är ett typexempel på groomingteknik.

Maria Näslund, verksamhetschef på den ideella föreningen Treskablinoll som kämpar mot att förebygga sexuella övergrepp mot barn säger att lärarens konversation är ett typexempel på groomingteknik.

Foto: Snapchat / Privat

Piteå2024-10-09 19:30

Barnrättsorganisationer som jobbar med att förebygga sexuella övergrepp mot barn ser allvarligt på uppgifterna som har framkommit i Piteå-Tidningens granskning om de avstängda lärarna.

– Det är helt fruktansvärt. Jag blir mållös, säger Maria Näslund som är verksamhetschef för den ideella föreningen Treskablinoll.

PT har bland annat kunnat avslöja att en lärare har stängts av efter att vid flera tillfällen berört elever på otillbörligt sätt och fällt kränkande och sexistiska kommentarer. En annan lärare är misstänkt för sexuellt ofredande av två yngre män, bland annat en tidigare elev. En tredje lärare har sagt upp sig själv efter att det framkommit att han skickat en avklädd bild och bjudit hem elever i sin grundskola att prova parfymer.

– Sådana här personer ska inte få jobba med barn överhuvudtaget. Det behövs bättre rutiner för hur man ska agera när det här händer, säger Maria Näslund.

undefined
Dask på rumpan, finger i bröstkorgen, nyp i låret och kommentarer som "gillar du äldre män" och "syns att du rider". Flera elever vittnar om att läraren rört vid dem på otillbörligt sätt och fällt kränkande kommentarer. (Arkivbild)

Läraren som haft kontakt med elever på Snapchat utanför skoltid och även köpt parfymer och gett komplimanger om elevers utseende såg inte själv något problem med hans agerande. Något Maria Näslund ställer sig oförstående till.

– De här eleverna är i beroendeställning till honom. Att köpa parfymer, bjuda hem elever och ge presenter och komplimanger är inget annat än klassisk groomingteknik. Även om han inte går över gränsen för vad som skulle anses brottsligt är det totalt olämpligt och gränslöst. Absolut inget som en lärare ska hålla på med.

undefined
Läraren såg inte något problem med bilden på honom i bar överkropp. Inte heller att han köpt parfym och bjudit hem elever att prova parfymer.

Treskablinoll har tagit fram förskolebrevet som är riktlinjer som ska fungera som ett stöd i det förebyggande arbetet mot sexuella övergrepp på barn i förskolan. Nu arbetar man med ett liknande utbildningsmaterial riktat mot grundskolan.

– Överallt där barn finns så finns förövare och då behöver man se till att det finns rutiner och system för hur man jobbar mot det. Dels behöver personalen vara utbildade i att förebygga sexuella övergrepp. Sedan behövs det också personal för att upptäcka olämpliga beteenden. Där är det ett bekymmer att det skärs ned på personal.

Enligt henne är det också vanligt att barn som blivit utsatta känner skuld och skam över det som har skett.

– Att som barn utsättas för ofredanden av sin lärare som man är i beroendeställning till, på en plats där man ska vara trygg, skapar en jättesvår situation för barnet som gör att det är svårt att berätta. Vi måste kunna lita på att när skolan får kännedom om en lärares olämplighet tas det på allvar och leder till ett snabbt agerande.

undefined
Barnrättskämpen Maria Näslund säger att det som framkommit i Piteå-Tidningens granskning är fruktansvärt. "Sådana här personer ska inte få jobba med barn överhuvudtaget."

Brott som misshandel syns inte i belastningsregistret när läraren anställs och liksom skolministern anser också Maria Näslund att utdraget behöver bli mer omfattande.

– Skolor och förskolor bör också ha rätt att kräva ett nytt registerutdrag varje år, inte endast vid nyanställning, säger hon.

Maria Näslund anser också att det behöver finnas ett system skolor emellan där man informeras om personal avslutat sin anställning på grund av olämpligt beteende, även om inte dom fallit och det därför inte syns i belastningsregistret. 

– Utan en sådan mekanism riskerar vi att olämpliga lärare rör sig mellan olika skolor och fortsätter att utsätta barn och ungdomar för olämpligt beteende.

Treskablinoll

Treskablinoll är en ideell förening som grundades 2017 av författaren och debattören Elaine Eksvärd som själv blev utsatt för sexuella övergrepp som barn. Organisationen arbetar för att förebygga övergrepp på barn genom utbildningar i integritet och brottsförebyggande insatser. Bland annat har man varit med och tagit fram "förskolebrevet" och "idrottsbrevet".

Föreningens namn hänvisar till att tre barn i en klass kan ha utsatts för sexuella övergrepp, och att målet är att det ska vara noll.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!