Vattendjup i pooler het stridsfråga i konflikten om Badhusparken

Piteå kommun anser att det finns en drunkningsrisk i Tina Sandströms pool i Badhusparken. Samtidigt har kommunen en betydligt djupare fontän som helt saknar staket. Enligt Boverket är det kommunen och inte Sandström som bryter mot reglerna.

Kommunen skriver i sin stämningsansökan att Tina Sandströms barnpool i Badhusparken är en drunkningsrisk. Men deras egen fontän är djupare och strider mot Boverkets regler.

Kommunen skriver i sin stämningsansökan att Tina Sandströms barnpool i Badhusparken är en drunkningsrisk. Men deras egen fontän är djupare och strider mot Boverkets regler.

Foto: Anders Thelin

Piteå2024-10-18 10:30

Nyheten i korthet

  • Piteå kommun anklagar Tina Sandström för att hennes pool i Badhusparken utgör en drunkningsrisk för barn.
  • Kommunen har dock en djupare fontän i samma park utan något drunkningsskydd, vilket strider mot Boverkets regler.
  • Parkchefen Ronny Nyström lovar att kommunen ska göra en översyn av sina fontäner och dammar för att säkerställa att de uppfyller säkerhetskraven.

Barnpoolen har blivit ett slagträ i tvisten om Badhusparken. I sin stämningsansökan mot Tina Sandström skriver kommunen att plaskdammen hon låtit bygga i parken innebär en drunkningsrisk för barn och anklagar Sandström för misskötsamhet. 

Samtidigt har kommunen en fontän i parken som är betydligt djupare än barnpoolen och helt saknar drunkningsskydd. I själva verket är det Piteå kommun och inte Tina Sandström som bryter mot Boverkets regler.

undefined
Barnpoolen som Tina Sandström låtit bygga i Badhusparken är cirka 15 centimeter djup och följer reglerna.

"För grunda plaskdammar eller motsvarande med ett vattendjup om högst 0,2 meter finns ett undantag. För sådana dammar behövs inget särskilt skydd", skriver Boverket.

Sandströms damm är cirka 15 centimeter djup och klarar gränsen, men för kommunens fontän som är omkring 26 centimeter djup kräver myndigheten drunkningsskydd.

undefined
Djupet i Tina Sandströms pool är klart under Boverkets gräns på 20 centimeter och där krävs inget drunkningsskydd.

"Dammar, fasta brunnar och fasta behållare som inte är slutna och där vatten eller annan vätska förvaras ska ha skydd som begränsar risken för personskador", skriver Boverket.

I allmänt råd ges exempel på två olika sätt att minska risken för barnolycksfall i dammar: flacka stränder eller ett minst 0,9 meter högt barnsäkert staket.

undefined
Kommunens fontän i Badhusparken är djupare än 0,2 meter och kräver skyddsstaket enligt Boverkets regler.

Kommunens fontän har inget av detta och enligt ordningslagen är det ägaren som bär ansvaret och polisen kan kräva att nödvändiga åtgärder vidtas. 

undefined
Kommunens fontän i Badhusparken är omkring 26 centimeter djup till utloppsröret och överstiger Boverkets gräns som innebär krav på drunkningsskydd.

– Det finns alltid en drunkningsrisk, sedan må det vara så att Boverket säger att gränsen för en acceptabel drunkningsrisk är två decimeter. Det går att drunkna i en vattenpöl, säger parkchefen Ronny Nyström.

Han lovar att kommunen ska göra en översyn av sina fontäner och dammar.

– Jag ska kolla upp det där. Det ska absolut inte vara drunkningsrisk i våra fontäner. Är det så att kommunen brustit i den säkerhetsaspekten då ska det naturligtvis åtgärdas, säger Nyström.

undefined
Parkchefen Ronny Nyström lovar att kommunens fontäner och dammar ska ses över så att de följer reglerna. (Arkivbild)

Parkchefen säger att det inte bara var drunkningsrisken som var problemet med barnpoolen.

– Det var en sanitär olägenhet. Även om det är Boverkets regler som gäller hindrar det inte oss från att säga till henne att tömma poolen, säger Ronny Nyström.

Tina Sandström är medveten om vad som gäller angående vattendjupet.

undefined
"Jag lärde mig att pooler inte får vara djupare än 0,2 meter för att kunna lämnas obevakade", säger Tina Sandström. (Arkivbild)

– Jag började kolla på vad som krävdes för att bygga en plaskdamm som är tillåten. Då lärde jag mig att de inte får vara djupare än 0,2 meter för att kunna lämnas obevakade, säger hon.

Nu ska kommunen se över sina fontäner?

– Det är ju bra att det görs, men det tog 40 år. Boverkets regler har funnits länge, det är ju inget nytt, säger Tina Sandström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!