Sidan dök upp som en nyhet på Region Norrbottens interna webbsida för ett tag sedan och väckte då nyfikenhet hos barnläkaren Hanna Viklund och på barnavdelningen på Sunderby sjukhus.
– Det finns en intention att vi ska börja använda oss av Mediprep men vi har inte riktigt kommit till skott ännu, eftersom webbsidan är så pass ny. Jag har kollat med barnavdelningen i Sunderbyn och det är samma där, säger hon.
Hon tycker det är synd att 1177:s informationssida för barn lades ner.
– Det är inte alls okej, barn och unga är en jättestor del av befolkningen och de behöver få information på sina villkor, säger hon och fortsätter:
– Man vinner mycket på att barnen är med på tåget och att de inte är rädda för den behandling som ska göras. På alla sätt är det värt att lägga ner jobb så de är väl förberedda och förstår vad de ska göra hos oss.
Barnen och ungdomarna som kommer till mottagningarna som hon ansvarar för i Piteå och Gällivare är mellan 0–18 år.
– Vi har en öppenvårdsmottagning och har planerade besök i första hand, men små barn kan komma till oss akut och även barn vi följer som har kroniska sjukdomar. När ett barn till exempel får astma, ont i magen eller huvudet så remitteras man från hälsocentralerna till oss, säger hon.
Barnläkaren tycker det är viktigt att barn får relevant information inför ett besök hos en läkare eller sjuksköterska.
– Om ett barn ska undersöka sitt hjärta, njurar eller att de ska in till röntgen, då kan det finnas mycket oro inför det. Kan man då i lugn och ro titta på en förklarande film tillsammans med en förälder, så det kan dämpa deras känsla.
Hanna Viklund ser att Mediprep har länkat till andra webbsidor som Piteå sjukhus tidigare använt sig av för att deras målgrupp ska förstå sin behandling.
– Vi jobbar för att de ska vara delaktiga. Att förklara på deras nivå, så att de kan förstå sin sjukdom och varför de är med om olika saker hos oss, säger hon.
Hon känner sig trygg med att det är Astrid Lindgrens barnsjukhus som står bakom projektet.
– Det bra att det inte är vuxna som har gjort det de tror att barnen vill ha, att barn och unga får inkluderas och att deras funderingar kommer fram. Sidan är jättefin, säger Hanna Viklund.