De blivande föräldrarna sökte sig till specialistmödravården för att göra ett tidigt ultraljud då hälsocentralen anade att det kunde röra sig om tvillingar eller en längre gången graviditet. Enligt anmälan till Ivo genomförde barnmorskan en undersökning i cirka 20 sekunder innan hon sade "det finns ingen aktivitet, det har funnits ett foster med det har dragit sig tillbaka, jag ser bara en grå hinna med oklart innehåll".
Enligt anmälan bad då barnmorskan föräldrarna att titta på ultraljudet för att hon ska visa hur det ser ut.
– När hon då rör runt staven så ser vi helt plötsligt att det är full aktivitet och jag ser även hjärtslag. Hon hajar till och uttalar att hoppsan det var visst aktivitet. Hon försöker linda in dödsförklaringen i en rad med intetsägande meningar och förklarar bort det till höger och vänster istället för att säga "men gud, förlåt. Jag såg fel", skriver anmälaren till Ivo.
Enligt anmälan upplevdes barnmorskan otrevlig och obrydd.
– Vi fick ingen klarhet i vad som är vad. Vi gick därifrån med mer förvirring än innan. Var det aktivitet eller inte? Är fostret dött? Lever det? Var det tvillingar eller inte?
När paret kom hem pratade de med några nära vänner som enligt anmälan varit med om exakt samma händelse med en felaktig dödförklaring i vecka 8 efter ett vaginalt ultraljud. Först när en annan barnmorska kom in upptäcktes att barnet levde. Vännerna gick då in i sina respektive journaler för att läsa vad som antecknats.
– Då upptäcker vi att det är exakt samma barnmorska som gjort bägge dessa dödsförklaringarna, skriver föräldern.
Moa Bjerner, regionchefläkare i Norrbotten, har inte fått ta del av anmälan till Ivo än.
– Vi kan inte göra något förrän det kommer från Ivo till oss. Där kommer det som alla andra klagomål och anmälningar in i vårt avvikelsesystem. Därefter gör vi en bedömning av allvarlighetsgrad, om det behöver utredas och i sådana fall på vilket sätt. Men där är vi inte ännu, säger hon.
Däremot kan Moa Bjerner uttala sig generellt om tidiga ultraljud.
– Att det skulle bli misstag där man missbedömer om det är ett missfall eller en graviditet är mycket ovanligt. Tack och lov. Men det kan hända. Man måste komma ihåg att det finns ingen undersökningsmetod i början som är 100 procentig. Ju tidigare i en graviditet som man gör ett ultraljud desto svårare är det att vara säker i en bedömning, säger hon och tilllägger:
– Det som kan bli fel, även om det är ovanligt, är till exempel att det blir det vi kallar artefekter, luftbubblor som gör att man inte kan spegla in eller att det blir tekniska fel med proben man använder. Även livmoderns position kan påverka.
Om det råder minsta osäkert vid ultraljudet är rutinen att göra ett återbesök inom några veckor.
– Om det är ett levande foster där inne har det vuxit till sig lite och det är lättare att se, säger Moa Bjerner.
Regionchefläkaren säger att det alltid är olyckligt när patienter inte är nöjda med bemötandet av vården.
– Det är lika tråkigt varje gång. Det handlar om en förtroendesituation. Jag kan inte kommentera ett enskilt ärende men i alla möten mellan vårdpersonal och patient är bemötande jätteviktigt för att man ska känna sig trygg som patient.