Barnlöst par vägras hjälp av landstinget

ORÄTTVISA. Lika vård på lika villkor? Glöm det. I Norrbotten nekas barnlösa par hjälp enligt en ny teknik medan samma möjlighet erbjuds par i södra Sverige.- Jag får inte ihop det, vi betalar ju skatt som alla andra, säger Erika Edin som har en kromosomavvikelse som gör att hon drabbas av missfall eller riskerar att få ett skadat barn.

Piteå2008-01-31 00:00
PITEÅ (PT)Erika Edin och sambon David Gustavsson har försökt få barn i tre år. Efter det tredje missfallet drogs en utredning i gång som visade att Erika har en kromosomavvikelse i form av en "balanserad translokation mellan kromosom 19 och x-kromosomen" vilket innebär att eventuella graviditeter i de flesta fall slutar med missfall men risken finns också att hon föder ett skadat barn. Chansen att få ett friskt barn beskrivs som mycket liten.

För Erika och David var det skönt att få veta orsaken till alla missfall.

- Och hoppet att ändå kunna få ett friskt barn tändes när läkaren berättade om behandlingsmetoden PGD och föreslog att vi skulle be om remiss till Karolinska i Stockholm där man har den här tekniken.

PGD, preimplantorisk genetisk diagnostik, är en relativt ny teknik som gör att man har möjlighet att välja bort sjuka embryon hos bärare av anlag för svåra, ärftliga sjukdomar. Embryonas genetiska hälsa undersöks och bara de friska flyttas tillbaka. För snart två år sedan kom en lag som tillät den nya tekniken och i dag utförs den på både Karolinska sjukhuset i Solna och på Sahlgrenska i Göteborg.

Saknas pengar

Men det är inte alla landsting som erbjuder den nya tekniken. I Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland har barnlösa par inte den här möjligheten, inte heller i Blekinge, med hänvisning till att det inte finns pengar. En PGD-behandling kostar cirka 60 000 kronor, chansen att behandlingen ska lyckas beräknas till 10-20 procent och flera behandlingar kan därför bli nödvändiga.

Tv-programmet Kalla Fakta tog för ett par veckor upp problematiken med den orättvisa som råder i landet kring möjligheten att få tillgång till PGD. Erika och David medverkade i programmet och har fått mycket respons efter sitt framträdande.

- Många har reagerat och par vi kommit i kontakt med från södra Sverige kan inte förstå varför inte vi skulle få den här möjligheten, för dem är det ju självklart, berättar Erika som från Sunderby sjukhus bara fått oklara svar kring sin förfrågan om PGD-behandlingen.

- I september fick jag ett brev där det stod att jag möjligtvis kunde erbjudas detta och sedan dess har jag ringt och ringt men inte fått något svar.

Orättvist

Enligt hälso- och sjukvårdslagen ska alla ha rätt till vård på lika villkor, oavsett var i landet man bor.

- Folk har sagt att vi borde skriva oss i Stockholm och på så sätt få tillgång till behandlingen, men jag tycker inte vi ska behöva göra det.

Både hon och David hoppas att debatten kring den orättvisa tillgången till PGD-tekniken ska resultera i en ändrad inställning hos Norrbottens landsting.

- Tack och lov är vi fortfarande ganska unga och har tiden med oss. Vi är också positiva och optimistiska personer och jag tror man måste ha den inställningen för att orka slåss för något man vet att man har rätt till.





Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om