Den dystopiska och våldsamma tv-serien "Squid Game" har gjort succé på Netflix. Serien handlar om vuxna som tävlar i barnlekar med dödliga konsekvenser för de som förlorar. Skolor i flera kommuner, däribland Luleå, har nu gått ut med information till kommunens föräldrar då barns och ungdomars lekar influerats av den våldsamma tv-serien. PT har mottagit tips från föräldrar som säger att lekarna även förekommer bland mellanstadiebarn på skolor i Piteå, bland annat Norrmalmskolan. Eva Lundmark, Norrmalmskolans rektor, bekräftar uppgifterna.
– Det har hänt någon enstaka gång bland elever på mellanstadiet och då har lärarna tagit tag i det med en gång. Lärarna hör också att det pratas om detta bland eleverna. Vi ska ha föräldramöten här framöver och kommer då att ta upp detta, säger Eva Lundmark.
Lundmark säger att problemet med elever som leker "Squid Game" inte är någon utbredd företeelse, men vill ändå uppmärksamma föräldrar på att dessa trender förekommer.
– Det här är en fluga som går och vi vill att föräldrarna ska veta om det. När det gäller dessa typer av trender överhuvudtaget så gäller det att prata med både barn och föräldrar.
Svensk media har vid flertalet tillfällen berättat om trender bland barn och ungdomar där olika utmaningar florerar på sociala medier. Eva Lundmark säger att det är viktigt att skolan pratar om trender som går bland ungdomar.
– Det gäller att ta barnen i handen och vara med dem. De ska inte vara utlämnade till sociala medier, utan vi vuxna ska vara där med dem.
Trots att dessa lekar förekommer säger Eva Lundmark att utmaningstrender inte utgör något utbrett problem på Norrmalmskolan.
– Jag tycker att vi generellt varit väldigt förskonade. Jag vet inte om dessa typer av utmaningar kanske är vanligare på högstadiet och gymnasiet, säger hon.
Piteå kommuns skolchef Malin Westling känner inte till att lekar med kopplingar till "Squid game" ska vara en utbredd företeelse i Piteås skolor.
– Nej, det har jag inte hört något om. Min erfarenhet är att både lärare och annan personal är duktiga på att fånga upp olika trender i samhället och att man är duktiga på att jobba kring hur elever i skolan beter sig mot varandra.