– Det är en väldigt speciell situation. Vi möter många som är oroliga och har funderingar, några har sagt att de avvaktar med att försöka bli gravida, säger Maria Lindberg, barnmorska och sektionsledare vid barnmorskemottagningen i Piteå.
Trenden är likadan för riket, länet och kommunerna i Piteå-Tidningens spridningsområde, barnafödandet under pandemiåret 2020 minskade i jämförelse med 2019 och 2018.
2020 föddes 137 barn färre i jämförelse med 2019 i Norrbotten. Det visar färsk statistik från Statistiska Centralbyrån, SCB (läs mer i faktarutan nedan).
Samma mönster följer antalet förlossningar på Sunderby sjukhus som minskade med cirka 100 stycken mellan 2019 och 2020. På Gällivare sjukhus var minskningen knappt 20 förlossningar.
– Det minskade antalet förlossningar kan ha flera orsaker, till exempel covidläget. De som kan avvakta med graviditet kanske gör det samt oro för framtiden, uppger Iris Mukkavvara, tillförordnad vårdchef/länschef, verksamhetsområde obstetrik och gynekologi på Region Norrbotten.
Enligt Maria Lindberg handlar den största oron om att ens partner inte ska kunna vara med på förlossningen.
– Det har varit så många olika direktiv och olika regler från region till region. Men på Sunderby sjukhus får pappan vara med på förlossningen och på BB, förutsatt att han är frisk då alla covidtestas.
Under 2020 infördes ett tidigt ultraljud i vecka 12 plus fem, men det har tagits bort under pandemin. Under det senare ultraljudet som görs får mamman komma ensam.
– Det är en sorg för många, det är ett viktigt ögonblick i livet då man vill att pappan ska kunna vara med och försäkra sig om att alla är bra, säger Maria Lindberg.
Rent generellt råder besöksförbud på mödrahälsovårdsmottagningen och partnern får stanna hemma, men Maria Lindberg menar att det oftast går att lösa via skype eller högtalartelefon.
– Men det är också tråkigt att våra föräldragruppsträffar för blivande föräldrar har fått ställas in. Förutom att de får information kan de också träffa andra i samma situation och knyta kontakter. Men nu börjar vi om igen med träffarna från vecka 12, fast i digital form.
Hon har dock inte märkt av det minskade barnafödandet för Piteås del.
– Hittills under 2021 har vi haft 100 inskrivningar, fortsätter det så här kommer det att öka i år istället.
Folkhälsomyndigheten uppmanar gravida att vara extra försiktig, särskilt från och med graviditetsvecka 36. Risken för allvarlig sjukdom kan också öka i kombination med andra riskfaktorer som till exempel högt blodtryck, diabetes och fetma.
– De vill hålla sig friska, även partnern för att kunna vara med på förlossningen. Många håller sig i karantän hemma, säger Maria Lindberg som menar att det för gravida, liksom den övriga befolkningen är viktigt att följa de allmänna rekommendationerna om att hålla avstånd och vara noga med handhygienen.
Socialstyrelsen bedömer att kvinnor som får en covid-19-infektion under den senare delen av graviditeten har en högre risk än andra att föda för tidigt. Därför räknas gravida från vecka 22–36 som en riskgrupp.
Gravida från vecka 20 till 36 har rätt till så kallad graviditetspenning, vilket är 80 procent av lönen, om arbetsgivaren inte kan säkerställa att det inte finns en risk att personen smittas på jobbet. Detta gäller dock inte för dem som kan jobba hemma.