Barn med separerade föräldrar får hjälp

En tredjedel av alla samtal till Bris kommer från barn i separerade familjer. Nu startar Elevhälsan i Piteå stödgrupper för barn med skilda föräldrar. - Vi vill skapa ett forum där barnen kan träffas och få prata med andra i samma situation, berättar Anki Lindberg, skolkurator.

Barn har, i motsats till vuxna, sällan någon att prata med vid en separation. Stödgrupperna ger möjlighet att få träffa andra barn i samma situation och dela med sig av sina tankar och funderingar. (Illustrationen hämtad från Bris handledning "Mina föräldrar är skilda").

Barn har, i motsats till vuxna, sällan någon att prata med vid en separation. Stödgrupperna ger möjlighet att få träffa andra barn i samma situation och dela med sig av sina tankar och funderingar. (Illustrationen hämtad från Bris handledning "Mina föräldrar är skilda").

Foto: Robert Lundberg

PITEÅ2008-09-05 06:00
Anki Lindberg är en av fyra skolkuratorer i Piteå som genomgått Bris utbildning "Mina föräldrar är skilda".
- Även i vårt arbete som kuratorer kommer vi i kontakt med många barn till separerade föräldrar och har sett behovet av att få prata.
Som vuxen har man nästan alltid någon att prata med vid en skilsmässa; en släkting, en vän eller arbetskamrat, men barn har oftast inte samma möjlighet.
Sällan utrymme för sorg
- Det finns sällan utrymme för barnens sorg vid en separation, snarare försöker barn istället göra saker bättre och underlätta för mamma och pappa som är ledsna, menar Anita Nyman.
- Barn tar mycket ansvar och hänsyn och får sällan tillfälle att uttrycka sina egna känslor. De vuxna får var sitt nytt liv - men barnet får plötsligt två liv att hantera, konstaterar Anki Lindberg.
Men stödgrupperna riktar sig inte enbart till barn som mår dåligt av att föräldrarna separerat.
Bra träffa andra
- Barn kan må jättebra efter en separation, men det kan ändå vara bra att få träffa andra barn i samma situation och prata om hur det känns och dela med sig av sina erfarenheter, konstaterar Anki Lindberg.
Stödgrupperna riktar sig till barn i åldern 7-12 år och träffarna hålls på Familjens hus en gång i veckan under tio veckor. En förutsättning är givetvis att föräldrarna samverkar och tycker att en stödgrupp är en positiv sak för deras barn att vara med i. Innan ett barn börjar i en stödgrupp träffar man alltid föräldrarna först tillsammans med barnet.
Se möjligheterna
- Träffarna är uppbyggda kring olika teman och innehåller mycket praktiska uppgifter som syftar till att barnen får uttrycka sina känslor och behov, sina önskningar och funderingar, berättar Anita Nyman.
- Barn är ofta bra på att komma på idéer och visa att "Så här var det för mig", i en grupp kan man lära av varandra och stärka varandra, menar Christina Norberg.
- Gemensamt för alla teman är att de utgår från det positiva, att se möjligheterna. Barn kan ge varandra väldigt många kloka råd, konstaterar Mikaela Adolfsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om