Barn exponerade för hepatitsmitta på förskola

Barn och personal på en förskola i Piteå kommun uppmanas att vaccinera sig mot hepatit A efter att det förekommit risk för smitta. "Det är en säkerhetsåtgärd efter ett enskilt fall", säger Jonas Hansson, biträdande smittskyddsläkare vid Region Norrbotten.

En person som smittats av hepatit A har vistats på en förskola i två dagar. Nu erbjuds personal och barn vaccin.

En person som smittats av hepatit A har vistats på en förskola i två dagar. Nu erbjuds personal och barn vaccin.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Piteå2024-06-21 09:00

Vårdnadshavare till barn på en förskola i Piteå kommun fick under onsdagen information om att det finns risk att barn som gått på skolan den 12 eller 13 juni kan ha fått hepatit A.

– Vi har blivit kontaktade av smittskydd och de har informerat mig om det här. Personal och barn som varit på förskolan de aktuella datumen erbjuds att vaccinera sig som en säkerhetsåtgärd, säger rektorn på förskolan.

Hepatit A är en virusinfektion som sprids via mat och vatten som förorenats. Smittan kan även spridas från person till person vid nära kontakt.

– Det är en person som fått hepatit A och som har varit på förskolan ett par dagar. Risken är liten, men det finns en risk att man spridit smittan vidare. Därför föreslår vi att alla som varit på förskolan de här dagarna tar vaccin, säger Jonas Hansson, biträdande smittskyddsläkare på Region Norrbotten. 

En person som utsatts för viruset kan insjukna två till sex veckor efter smittotillfället. Insjuknandet kan förhindras med vaccination om det ges tidigt efter smittotillfället, helst inom två veckor.

– Den långa inkubationstiden som oftast är en månad gör att man har chansen att vaccineras i efterhand. När man ger vaccinet i efterhand är det inte hundraprocentigt, men det ger ett skydd, säger Jonas Hansson.

undefined
”Skulle man få symtom ska man söka vård så man får ta ett prov och diagnostisera. Blir det ett fall måste man göra en smittspårning", säger Jonas Hansson, biträdande smittskyddsläkare vid Region Norrbotten.

Tidiga symtom på hepatit A kan vara illamående, sjukdomskänsla, feber, klåda, magvärk och diarré. Alla får inte symtom och barn får oftast lindriga besvär. Sjukdomen går över av sig själv och det finns ingen behandling.

– Man kan få en leverinflammation som gör att man blir gul i hyn. Man kan må rätt dåligt under ett antal dagar men det är väldigt sällan som det ger några bestående men och det är ingen jättefarlig sjukdom. Men kan man undvika att få det är det bra. 

Är det ovanligt att hepatit A sprids på förskolor?

– I det här fallet är det ingen känd smittspridning än. Det kommer utifrån. Men det har hänt att det har spridits i förskolemiljöer och det är allmänt lättare att tarmvirus sprids i en sådan miljö till skillnad mot en vanlig skola eller arbetsplats, säger Jonas Hansson.

undefined
Vaccinet mot hepatit A kan ges till personer som utsatts för smitta eftersom inkubationstiden är så pass lång som en månad.

Personer på förskolan har erbjudits vaccin kostnadsfritt. Hepatit A-vaccin ingår inte i barnvaccinationsprogrammet, men tas ofta i samband med utlandsresor. De som vaccineras nu kan ta en andra dos inom ett år och på det sättet få ett mångårigt skydd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!