Planerna på att bärga den sänkta pistmaskinen med helikopter föll platt när det visade sig att det skulle kosta 80 000 kronor i timmen. Nu har även den andra planen skrotats: Att montera pontoner på isen runt pistmaskinen och sedan hissa upp den via en ställning ovanför olycksplatsen.
– Pontonlösningen är nedlagd. Pontonerna visade sig vara kantiga boxar som inte gick att dra på isen så det blev ingen gångbar lösning i slutändan, säger Ronny Nyström enhetschef på kultur, park och fritid.
Nu kommer man att låta pistmaskinen vara under jul och nyår. Under vecka 2 kommer företaget Dykab att åka ut till platsen för att se om det går bygga en ställning och vinscha upp den på isen, för att sedan dra den till land på någon form av kälke. En liknande åtgärd som användes när företaget bärgade en kompaktlastare i Luleå.
– De vill att isen ska lägga på sig lite mer så att de kan gå ut med maskiner. Avanten som gick genom isen i Luleå var både lättare och mindre än vår och jag tänker att det behövs en större ställning för att lyfta pistmaskinen.
Ronny Nyström tror inte att skadorna på pistmaskinen förvärras genom att vänta några veckor till.
– Beroende på hur isen fryser så kan det gå sönder någon ruta, men i övrigt spelar det ingen större roll.
Enligt Ronny Nyström växer isbanan så det knakar och det är inga problem att vara på den.
– Isbanan är 30 centimeter nu.