På ena sidan står migrationsverket som ger visering, men inte arbetstillstånd till de bärplockare som kommer till Sverige från andra länder varje höst. Migrationsverket menar att bärplockarna inte får betraktas som anställda.
Betraktas som anställda
På andra sidan finns skatteverket som gjort en ny tolkning av skattelagstiftningen och kommit fram till att bäruppköparna ska betala arbetsgivaravgifter för de utländska plockarna, det vill säga att de ska betraktas som anställda.Ett antal bäruppköpare har granskats och blivit ålagda att betala avgifter för två år bakåt i tiden.
- Det är horribelt, säger Catarina Lundberg, ordförande för SBIF. Varenda en som granskats kommer att gå i konkurs om beslutet vinner laga kraft.
Mindre betalt
Skatteverkets krav gör att de utländska plockarna får mindre betalt för sina bär. Marginalerna i näringen är för små.- Det är fattiga människor som kommer hit och vill göra något som vi svenskar inte vill, säger Lundgren. Vore det inte för dem skulle bären bli kvar i skogen och ruttna. Sedan vill svenska staten ta betalt för något som de inte ens får ta del av när de kommer tillbaka till sina hemländer, säger hon och syftar på socialförsäkringsavgifterna.
De utländska plockarna står för absolut största delen av alla leveranser av vilda bär till uppköparna. Återväxten av plockare i Sverige är nästan obefintlig.
Politiker
I går bjöd Catarina Lundberg och Leif Ögren, uppköpare vid Fobi Partner AB, in lokala politiker till bärfabriken i Öjebyn för att ge en inblick i sin verklighet. Det rådde ingen tvekan om att reglerna kring handeln med bär både är komplicerade och svårtydda. Inte ens politiker som agerat i frågan har klart för sig vad som gäller.Pär Nuder har nyligen aviserat att det skattefria taket för bärplockning höjs från 5 000 kronor till 12 500. Det är dock ingenting som kommer att få någon praktisk betydelse, menar SBIF.
- Svenskarna kommer ändå inte att börja plocka mer bär. Vår framtid är hotad.
- Branschorganisationen skapades för att få ordning i en kaosartad situation bland utländska bärplockare. Medlemsföretagen har ett avtal med migrationsverket för att det ska gå rätt till. Nu blir det en ofrivillig biljett till att betraktas som arbetsgivare, och vi straffas för att vi tar ansvar, säger Catarina Lundberg.
Vill ha inflytande
SBIF kräver bland annat inflytande i den politiska processen kring bärbranschen, lika ersättning och samma villkor till alla plockare oavsett nationalitet, att samtliga pågående processer mot bärinköpsföretag kring arbetsgivaravgifter avslutas omgående och att alla kostnader som kan härledas till processerna ska regleras.- Vi vill få klara regler så att vi kan verka i framtiden på ett sunt sätt, säger Leif Ögren.
Handlar i skogarna
I Finland har samma skattelagstiftning tolkats på annat sätt. Där är inga arbetsgivaravgifter aktuella. Det har bland annat fått till följd att finska bäruppköpare kommer till Sverige och handlar direkt i skogarna.- Ska vi verkligen sälja ut den svenska skogsbärhandeln till andra länder? undrar Ögren. Vi måste vara lika kloka som finnarna och skydda småföretagarna.