Bärande resa från öst

BÄRPLOCKNING. Är det inte konstigt att människor ska behöva åka ända från Ukraina, mer än 250 mil enkel väg, för att plocka våra norrbottniska vilda skogsbär? Tja, de flesta svenskar kan ju få bättre jobb och behöver inte plocka bär för sin försörjning, svarar Nikolaj Jarosjenko, ukrainsk bärplockare som bor på Camping Ladrike i Norrfjärden.

Piteå2006-08-18 00:00
Nikolaj ingår i en grupp på nio personer, fyra män och fem kvinnor, från trakten av Sjytomyr väster om Ukrainas huvudstad Kiev som kommit till Pitebygden för att plocka blåbär och - när dessa mognat, senare under månaden - lingon under sammanlagt två månader. Det tycker sig ha haft tur som får bo i campingplatsens präktigaste stuga, Storstugan.

Med hjälp av tolken Larisa Nuvik, som bor i Piteå, får vi ett samtal med bärplockarna en kväll strax efter det att de levererat dagens skörd till bäruppköparen Fobi Partner vid Fjellfrys i Öjebyn.

Slitsamt

Vi sitter i det stora köket, Nikolaj Jarosjenko, hans vänner, släktingar och två döttrar. Kvinnorna har dukat fram te och förberett middagen. Nikolaj är den som för gruppens talan.

De berättar att de kommit till Piteå för att tjäna pengar, det är första gången de plockar bär i Sverige. I Ukraina är det inte ovanligt att man har två jobb, och ändå är det svårt att tjäna ihop till livets nödtorft. Nikolaj, till exempel, har en skyltfirma och arbetar dessutom som bilmekaniker.

Arbetet i skogen är slitsamt och svettigt i värmen, vilket inte hindrar att de har en trivsam arbetsgemenskap - "vi pratar och skojar". De har picknickkorg med sig och brukar unna sig en timmes lunchrast.

De börjar tidigt, ger sig ofta i väg i sin minibuss redan vid 6-tiden på morgonen, och håller på till långt in på eftermiddagen. Senast klockan 23 brukar de uttröttade mer eller mindre ramla i säng.

Lätta bär

På grund av den långvariga torkan är det ont om blåbär och bären väger inte så mycket, en negativ faktor när man får betalt efter vikt.

- Mina döttrar och jag sålde 68 kilo tillsammans i dag, berättar Nikolaj.

Tre andra i gruppen plockade och sålde 81 kilo. För några dagar sedan plockade en av de de unga männen i sällskapet, Aleksander Sidurchuk, 51 kilo själv. Men i dag blev det bara 28 kilo.

De hoppas kunna tjäna i genomsnitt 80 dollar per dag och person, hemma tjänar de i runt tal 140 dollar i månaden. De har dock en hel del omkostnader i form av visum, försäkringar, bensin och så vidare. Redan i Ukraina måste det betala 500 euro (4 650 kronor) per man.

Om Gud vill

- Om Gud vill skickar han oss regn, leder oss dit där bären finns och ger oss möjlighet att tjäna pengar, säger Nikolaj, som har en stark kristen tro, med ett leende.

Nikolaj berättar att de läser bibeln varje morgon och kväll och sjunger någon religiös sång. Innan vi lämnar de ukrainska bärplockarna ber PT:s fotograf att de ska ta med gitarren ut och sjunga en sång för oss. De är inte nödbedda, de samlas under rönnen - och som de sjunger, skönare stämsång är svårt att tänka sig! Samtidigt passerar en grupp om ett 60-tal gäss ovanför oss och stämningen blir smått magisk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om