Petra Öberg, enhetschef på Folktandvården i Älvsbyn, berättar att bristen beror på att det är svårt att rekrytera nya tandläkare och att många har gått i pension.
– Vi märker av det lite mer än övriga Sverige för att det är svårt att rekrytera folk hit. Just nu har vi två tandläkare och det är på tok för få för vad vi vill kunna göra, säger Petra Öberg.
I Älvsbyn prioriterar Folktandvården barn och akuta fall.
– Kön för vuxna står för tillfället still. Vi har delegerat delar av arbetet till tandhygienister och tandsköterskor men det finns delar som endast tandläkaren kan göra, berättar Petra Öberg.
Vid årsskiftet gjorde Arbetsmiljöverket en inspektion av bland annat Folktandvården i Älvsbyn. De vill nu att de ska göra en riskbedömning som ska innefatta risker för ohälsa och olycksfall i arbetet utifrån bristen på tandläkare.
– Personalen säger att de saknar tandläkare vilket leder till en frustration hos dem då de inte kan hjälpa alla de vill. Annan personal gör arbetet som tandläkaren ska göra och att arbetsmiljön tycks vara stressig, säger Anders Tegelid, arbetsmiljöinspektör.
– Det blir ingen större risk med att andra anställda gör delar av arbetet. Tandläkaren är ju alltid med på de viktigaste delarna så det blir nästan säkrare, med ännu fler ögon på samma tand. Min personal är bra på att hjälpa varandra i det dagliga arbetet, så att det inte blir så jobbigt. Det är ingen idé att stressa, då blir vi bara utbrända, säger Petra Öberg.