Pengarna delas ut via den särskilda satsningen Framtidsbanken, som syftar till att investera i regionens utveckling.
Enligt universitetslektorn Cecilia Dahlgren, som också är verksamhetschef vid det nationella institutet för dans i skolan, kommer pengarna göra det möjligt att utveckla den nationella plattformen Dans i skolan.
– Jag applåderar den här satsningen, det är helt fantastiskt att Framtidsbanken som satsat på idrott i flera år nu också stöttar dansen, säger hon.
Plattformen Dans i skolan är ett samverksansprojekt mellan Institutet för dans i skolan, Luleå tekniska universitet, Piteå kommun och Skellefteå kommun.
– Med de här pengarna har vi verkligen möjlighet att ge dansen en starkare ställning i samhället, vilket jag har jobbat för i så många år, säger Cecilia Dahlgren.
Hon menar att kunskapsbildningen på området kommer från den nordligaste regionen.
– Jag grundade danslärarutbildningen i Piteå 2003 och det vi ser nu är att universiteten i Stockholm och Göteborg tar efter oss, de startar också danslärarutbildningar, säger hon.
Pengarna kommer att fördelas mellan Luleå tekniska univeristet och Institutet för dans i skolan, där det sistnämnda får 750 000 under en treårsperiod. Miljonerna ska också användas till en ny professur inom jazz/rock samt till en ny forskningstjänst inom dansen.
– Från Sparbanken nords sida väljer vi nu att göra stora satsningar för att stödja en positiv utveckling av LTU:s verksamhet i Piteå. De kreativa och kulturella näringarna förtjänar satsningar inom forskning och utbildning. Vi är glada att vi som regionens egna bank kan bidra till detta, säger Gunnar Eikeland, vd för Sparbanken nord.