– Går det bra i en kommun märker vi det och blir det svårare tider märker vi det också, säger Gunnar Eikeland, vd för Sparbanken Nord.
Han och Kjell-Åke Nilsson, ansvarig för Framtidsbanken, noterar dock goda tider. Under 2014 låg bankens affärsvolym (summan av inlåning, sparande och utlåning) på 47 miljarder kronor. Under september i höst passerades 50 miljarder kronor.
Nivån kan jämföras med året 2000 då affärsvolymen låg på tio miljarder kronor. Gunnar Eikelad förklarar en del av ökningen handlar om organisk tillväxt. 2002 köptes Sparbanken i Gällivare, 2008 köptes Nova sparbank i Jokkmokk, året efter tillkom Sparbankerna i Kiruna, Pajala, Övertorneå och Överkalix.
– I dag har vi elva kontor i 10 av länets 14 kommuner. Vi har haft en stark tillväxt med ökad kundtillströmning och det fortsätter vara stabilt i Piteå, säger vd:n.
Av resultaträkningen för 2016 framgår att bankens ränteintäkter låg på 337 miljoner kronor. Ränteutgifterna låg på 47,8 miljoner kronor. Banken redovisade ett positiv rörelseresultat med 208 miljoner kronor. Utlåningsstocken till företag är just nu åtta miljarder kronor.
Gunnar Eikeland pekar på att Sparbanken Nord med ett eget kapital på 2,8 miljarder kronor väl uppfyller Finansinspektionens krav på att en bank måste ha tillräckliga medel i reserv för det man lånat ut.
Starka finanser och positiva resultat till trots. Bankkunderna får inte som hos övriga banker, ränta på inlåningen. Något som varat under flera år.
– Vi får betala 0,5 procent i avgift de vi placerar pengar hos, anger Gunnar Eikeland som ett skäl.
Kjell-Åke Nilsson påpekar att: "Vi tar aldrig ut någon negativ ränta av kunden. Det finns banker som tar betalt av dem som sätter in pengar".
Vd:n anger att förutom att resultaten går in i balansräkningen, delar banken ut 20 miljoner kronor per år inom Framtidsbanken.
– Vi ska ha en tioprocentig avsättning från resultatet under fem år vilket ger 100 miljoner kronor fram till år 2020. Exempel på utdelning från det är fem miljoner kronor till LTU i Piteå, tre miljoner kronor per år till Piteå Science park under en treårsperiod. Pengar delas också ut till byaföreningar, Piteå summergames och Festspelen i Piteå. Vi vill bidra till projekt som stöttar samhällsutvecklingen. Av de 20 miljoner kronorna hamnar hälften ute i regionen, säger Nilsson.
– Vår vision är att vara regionens egen bank och vi tycker att vi lever upp till det, säger Eikeland.
Han säger att ett exempel på engagemang är att Sparbanken nord äger en tredjedel av Lunova i Luleå som arbetar med att utveckla högteknologiska idéer.
Banken är också aktiv i riskkapitalisten Göran Carlssons bolag Arctic business incubator (ABI) som har affärsidén att hjälpa företag som befinner sig tidigt i utvecklingen.
– Vi har gått in med projektmedel till ABI som etablerat sig i Piteå i år. Vi kan hjälpa till med att koppla ihop olika aktiviteter, säger Eikeland som också uppger att banken ger mikrolån till de som utvecklar sina företag i inkubatorn Go business vid Piteå science park.