Barn- och utbildningsnämnden föreslår att Svenska balettskolan avvecklas från och med hösten 2018. Detta som ett led i att få sin budget i balans. Inget intag skulle då ske varken till årskurs 4 eller 7. En åtgärd som skulle spara in mellan 3,5 och 4 miljoner kronor, enligt de beräkningar som gjorts av tjänstemännen.
Nedläggningsförslaget ingår i bun:s verksamhetsplan för åren 2018-2020 och antogs av nämnden vid sammanträdet den 25 april, definitivt beslut fattas dock av kommunfullmäktige i juni.
Balettskolans konstnärliga ledare ifrågasatte dock i fredagens PT, om nämnden verkligen känner till de regler som gäller för balettskolans verksamhet och att det finns ett avtal med regeringen.
I avtalet står att det måste sägas upp innan den första mars året innan det bidragsår som uppsägningen gäller. Annars förlängs det ett år i sänder.
– Avtalet löper ett år i taget och man måste säga upp det senast den första mars året innan, men i det här fallet skulle jag kunna tänka mig att om man bara stoppar intaget så bedriver man fortfarande utbildningen i åtminstone två år till. Då kan de säga upp avtalet nästa år, säger Eva Eriksson, undervisningsråd vid dansarutbildningen vid Skolverket.
Det är också detta som Piteå kommun aviserar att de vill göra - alltså endast stoppa intaget av elever från hösten 2018. Eleverna för hösten 2017 är redan antagna och börjar sin utbildning som vanligt.
– Avtalet är inte uppsagt ännu, men vi vet om att vi har avtalet med regeringen och självklart ska det sägas upp. Men inga beslut är fattade ännu och vi måste låta processen ha sin gång i verksamhetsplanen, säger Ruth Rahkola (S), ordförande i barn och utbildningsnämnden.
Skolverkets lämnar redovisningar direkt till regeringen angående kvalitén på utbildningarna.
– Man har utvecklat skolan väldigt väl i Piteå sedan starten. Man har gjort ett väldigt bra arbete där uppe, säger Eva Eriksson.
Hon menar att huvudmännen själva bestämmer om de vill driva utbildningarna och de har direkt kontakt med regeringen.
På Svenska balettskolan vid Christinaskolan i Piteå kommer de flesta av eleverna från den egna hemkommunen, då har inte heller Piteå kommun möjlighet att ta betalt av andra kommuner som skickar sina elever dit, något som är vanligare vid balettskolorna i Göteborg och Stockholm där det är en större spridning på var eleverna kommer ifrån.
Liksom Svenska balettskolan i Piteå har dock även den i Göteborg haft svårigheter att få ekonomin att gå ihop.