SMASK är ett av de största evenemangen i Piteå där mer än 160 personer medverkar i produktionen på olika sätt. Förkortningen ”SMASK” står för Sveriges Musikakademikers Sång Kåntest och är musikhögskolornas svar på Melodifestivalen. Förutom Piteå deltar även Malmö, Göteborg, Stockholm, Örebro och Ingesund i tävlingen. Varje stad skickar två bidrag vidare till riksfinalen som detta år hålls i Örebro den 26 maj.
Över hela Acusticum ligger en förväntansfull och aningen hemlighetsfull känsla. Det är kanske på grund av årets tema, ”Ett magiskt mysterium”. Temat kommer att speglas såväl i mellanakterna som i klippen som inleder varje bidrag.
Konceptet och temat är något generalen, Fredrik Söderlund, är mycket nöjd med. Han är personen bakom hela produktionen, den som leder hela projektet och guidar alla SMASK:are.
– Jag drar i de flesta trådarna och ser till så att arbetet går framåt. Det är en stor produktion och många människor som arbetar. Att få kommunikationen att fungera mellan 160 personer kan vara svårt och det är klart att det sker små missar ibland, men det är inget vi inte kan lösa, menar Fredrik.
Att medverka i en SMASK-uppsättning är både kämpigt och kräver väldigt mycket förarbete, men något som många tycker är väldigt lärorikt och roligt. Det innebär mycket team-work mellan alla olika program.
- Det är skitkul att få träffa nya personer. Även om alla går på samma skola är det fortfarande många jag inte har träffat, säger Fredrik.
Under SMASK-veckan är det livat dygnet runt på Piteås musikhögskola och det är en vecka många ser fram emot. För deltagarna är det resultatet av ett projekt de arbetat med i över fem månader.
– Redan nu, första repdagen, känns det grymt bra. Årets smask kommer bli bättre än vad jag någonsin hade kunnat föreställt mig, säger Fredrik. Piteå brukar alltid leverera en rejäl show och med det startfält vi har i år, tror jag att vi har goda chanser att vinna hela riksfinalen.
För att showen ska kunna livesändas i både radio och videoformat krävs en hel del förarbete. När jag går på en rundtur i högskolan sitter det människor överallt som på ett eller annat sätt arbetar med showen. I ett rum sitter tv-produktionen som guidar kameramännen på scenen om när, var och hur kamerorna ska filma.
Det mesta verkar flyta på bra under inspelningsövningarna men Jonathan Ferm, fotograf under SMASK, är ändå orolig.
– Jag är inte så nervös nu, men jag blir allt mer nervös med tiden. Det värsta som skulle kunna hända är att det blir något tekniskt fel eller elavbrott, säger Jonathan.
På scenen övar både bidragen och orkestern flitigt. Alla bidragen är väldigt hemlighetsfulla och det är hög sekretess. Ingenting får avslöjas innan genrepet och premiären.
Anton Louthander är personen bakom artistnamnet Fula Killen. Han avslöjar lite om sitt bidrag.
– Mitt nummer är väldigt händelserikt, det innehåller mycket dans och det är väldigt snabba klädbyten. Jag är lite nervös över kostymerna då jag var rätt sent ute med att fixa dem.
Antons bidrag heter Det enda jag bryr mig om och har en barndomsförankring med budskapet att man ska hålla på med det man gillar att göra och inte följa andra.
Vid ett fikabord som är uppställt i en korridor hänger Svante Sjöholm. Han bildar tillsammans med Lukas Gustafsson artistnamnet Two’s a crowd. Låten de ska framföra har byggts upp alltmer sedan hösten 2017.
– Vi satt och spånade för att få fram en låt, fick en vision och arbetade vidare på den, säger Svante. Tillsammans skrev vi klart låten och gjorde en demo.
Ta min plats är bidraget som är först ut på scenen ikväll och trots att det är Svantes första gång han är med i något liknande är han inte alls nervös.
– Jag tror det blir fett. Vi kommer köra så det ryker!
Deltagarna i SMASK är minst sagt peppade inför kvällen och vem skulle inte var det, när allting låter och funkar såhär bra?
ung@pt.se