Delar av kommunens demensvård har under hösten satts under lupp. Störst uppståndelse har det varit runt Öjagården i Öjebyn där turerna varit många. Både de boendes och personalens situation har uppmärksammats i såväl press som radio och tv.
Kommunen har fått svidande kritik för vissa delar i omsorgen. Störst uppståndelse har det varit kring inlåsning av de boende och underbemanning bland personalen.
Krav på åtgärder
Socialstyrelsen har gjort inspektioner vid demensboenden i Piteå kommun både dagtid och nattetid. Brister har upptäckts och det har ställts krav på åtgärder. Kommunen har fått svara och i torsdags kom Socialstyrelsen beslut. Där ger man socialtjänsten bakläxa på ett antal punkter och hotar med vite om inte kraven uppfylls. I beslutet skriver Socialstyrelsen: "Med anledning av identifierade brister ska Piteå kommun vid samtliga särskilda boendeformer ... säkerställa att:"
n lägenhetsdörrar inte låses utan den enskildes medgivande. Om den enskilde av något skäl inte kan öppna dörren själv måste han eller hon kunna få hjälp att öppna den utan dröjsmål.
n den enskildes möjligheter att röra sig fritt inte begränsas av ytterdörrar och dörrar till boendeenheter på ett sådant sätt att den enskilde är inlåst. Om den enskilde av något skäl inte själv kan öppna ytterdörrar eller dörrar till boendeenheter måste han eller hon kunna få hjälp att öppna sådana dörrar utan dröjsmål.
n bemanningen är tillräcklig för att tillgodose de boendes behov av trygghet och säkerhet vid hantering av låsta dörrar inom boendeenheterna.
Socialnämndens ordförande Agnetha Eriksson (S) har varit bortrest och har inte hunnit läsa igenom beslutet. Hon säger dock att då det gäller inlåsning av de boende har man inte samma uppfattning som Socialstyrelsen.
Tycker olika om inlåsning
- Vi tycker att det i vissa fall räcker att de boendes anhöriga ger tillstånd att låsa lägenhetsdörren, men det anser inte Socialstyrelsen som skriver att lägenhetsdörren inte får låsas utan den enskildes medgivande.
Kommunens socialchef, Mikael Lekfalk, har gått igenom Socialstyrelsens svar. Han håller med Agnetha Eriksson gällande inlåsning av vissa enskilda.
Han säger att Socialstyrelsens skarpa svar var väntat och att man nu kommer att sätta sig ner i en arbetsgrupp och forumlera ett nytt svar.
- Svaret den här gången kommer att vara mycket tydligare från vår sida än det förra då det nu handlar om mer begränsade frågor.
Extra resurser under dagtid
Efter det förra svaret har socialtjänsten fått ett tillskott på 8,5 miljoner kronor, vilket motsvarar 16,75 årsarbetare. Dessa kommer man att, efter årsskiftet, fördela på resurser under dagtid, något man kommer att vara tydlig med i sitt svar.
- Vi anser att extra resurser behövs bäst under dagtid till skillnad från vad Socialstyrelsen skriver som koncentrerat sig på resurser och bemanning nattetid. Som vi tolkar det skulle det kosta mellan 40 och 50 miljoner att uppfylla deras resurskrav nattetid och de pengarna finns inte.
Kommer ni att kunna uppfylla Socialstyrelsen krav?
- Det kommer att bli svårt. Det viktigaste nu är att vi står upp för det vi gör som är bra med de resurser vi har.
Vad händer om ni tilldöms vite?
- Då får vi ta ställning till om vi ska betala eller ej.
Vidtagna åtgärder ska ha inkommit till Socialstyrelsen den 31 januari 2010.