Bakbundna händer i skogskonflikten

Läget är låst i konflikten mellan skogsfacket GS och statliga Skogsstyrelsen. "Vi är bakbundna eftersom vi inte får teckna avtal", säger Thommy Bäckström vid Skogsstyrelsen i Umeå.

FÄLLS INTE. Läget är låst i konflikten mellan Skogsstyrelsen och facket GS som aviserat om strejk den 11 januari.

FÄLLS INTE. Läget är låst i konflikten mellan Skogsstyrelsen och facket GS som aviserat om strejk den 11 januari.

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ2017-01-09 16:26

Som PT uppgivit bryter troligen skogsstrejken ut onsdag 11 januari klockan 12. Den kommer dock knappast att märkas eftersom den inte alls berör den praktiska verksamheten i skogen. De ofta privatägda skogsmaskinerna kommer att gå som tidigare, strejken berör inte heller anställda vid sågverk och andra träindustrier.

Inom facket GS avdelning 15 (Norrbotten och Västerbotten) berörs ett tiotal fastanställda personer som arbetar i skogen. De omfattas av GS och Skogsstyrelsens så kallade Visstavtal. Strejken omfattar också blockad mot nyanställningar inom avtalsområdet Wasaskog. Skogsstyrelsen har 460 sådana anställda i Sverige.

– Bryter strejken ut kan vi inte anställa folk som anvisas från arbetsförmedlingarna, säger Thommy Bäckström, personalspecialist vid Skogsstyrelsen i Umeå.

Han förklarar att huvudfrågan i konflikten handlar om vem som ska teckna avtal med Skogsstyrelsen. GS hävdar att ett fortsatt skogsavtal ska tecknas med dem.

– Men vi är bakbundna. Arbetsgivarverket har sagt att vi gjort fel när vi tidigare tecknat avtal med GS. Vi får inte ge det GS begär. Verket anser att vi ska teckna avtal med Seko eftersom arbetsgivarverket vill ha de statligt anställda inom Sekos avtalsområde, säger Thommy Bäckström.

– Vi har tecknat avtal med Skogsstyrelsen så länge jag arbetat inom facket och jag vet inte varför de vill ändra det nu. LO har en organisationsplan som säger att GS ska vara det fack Skogsstyrelsen ska sluta avtal med, säger Tomas Andersson, ombudsman för GS, Skellefteå.

Han pekar på att skulle GS medlemmar överföras till Seko resulterar det bland annat i försämrade pensionsvillkor. Andersson uppger också att i morgon tisdag genomförs nya möten kring hur facket ska gå vidare.

Thommy Bäckström avvisar påståendet om att Seko skulle ge sämre villkor, och han tror att konflikten inte blir löst innan onsdag. Läget är för låst.

– På kort sikt kommer inte detta att märkas så mycket. Tredje person drabbas inte. Detta är ingen samhällsfarlig konflikt, säger Skogsstyrelsens HR-specialist.

Nytt förbund

GS

Fackliga organisationen GS bildades den 1 juni 2009 och är Sveriges nyaste fackförbund.

Det organiserar cirka 50 000 medlemmar på företag inom bland annat skogsbruk, träindustrin och grafisk bransch, och vid statliga Skogsstyrelsen. Avdelning 15 har 4 479 medlemmar i Norrbotten och Västerbotten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om