Badhusparken är som ett andra hem för Leif

"Badhusparken är min mission, jag brinner för parken, den är som ett andra hem för mig." Det säger Leif Lidman, programansvarig för Piteås Folkets park, som nu laddar för sommarsäsongen.

Piteå2007-04-21 00:00
Du är numera anställd på halvtid av Folkets husföreningen för att i första hand ansvara för verksamheten i Badhusparken året runt, hur kommer det sig att du inte längre själv arrenderar parken?

- Det är ett bra arrangemang för mig, jag får lön kontinuerligt och behöver inte stå risken att verksamheten ska gå med förlust.

- Jag vill påstå att jag gett min hälsa åt kommunen. Inte minst att driva vandrarhemmet, där jag ofta fick sitta och vänta på gästerna på kvällarna, tärde på hälsan. Jag fick högt blodtryck och dålig syn på ett öga (efter en propp) av allt arbete. Men jag har väl mig själv att skylla ...

Du var med och startade Piteå vandrarhem 1999, men lämnade över till den ekonomiska föreningen Bryggan 2004. Och sedan ett år svarar Folkets husföreningen för driften, hur går det för vandrarhemmet i dag?

- Det går bra, Piteå vandrarhem är populärt och i vinter har beläggningen varit ovanligt god, bland annat tack vare att det byggs en hel del i Piteå. Många hantverkare har bott och bor här. Folk trivs och kommer gärna tillbaka.

Du har ambitionen att göra Badhusparken till en evenemangspark, vad kommer ni att bjuda på i sommar?

- Det kan jag tyvärr inte avslöja ännu, men snart kommer vi att presentera hela programmet. Jag kan lova att det kommer att hända mycket, minst lika mycket som i fjol, nästan varje dag har vi något på programmet.

Varje lördag under sommarmånaderna är det loppmarknad i parken, en synnerligen populär verksamhet ...

- O, ja! Loppmarknaden bara ökar och ökar. Jag trodde det skulle ske en avmattning, men tvärtom ökar trycket år för år. Intresset både från säljarnas och köparnas sida är fantastiskt, Luleå har ingenting liknande att erbjuda. Loppmarknaden lockar många Lulebor och Skelleftebor. Skellefteå har klokt nog valt att ha sin loppmarknad på söndagar.

- Jag försökte förresten att få annonsera om loppis i Badhusparken på ljusskylten i Luleå, men fick nobben. De tyckte inte det var lämpligt att Piteå gör reklam i Luleå för något som konkurrerar med den egna kommunen!

Vad är det som gör loppmarknaden i Badhusparken till en sådan varaktig succe?

- Jag tror att den sociala biten är viktig. Många säljare återkommer, inte för förtjänstens skull, utan för att träffa likasinnade. Besökarna består till en del av ensamma människor i närområdet och fyller på så vis en social funktion.

Visst är det så att många säljare kommer till parken redan i ottan för att försäkra sig om en bra plats?

- Ja, i fjol somras var en stor del på plats redan vid 5-tiden på lördagsmorgonen. Vi försöker hindra dem från att packa upp varorna och de får ju inte börja sälja innan marknaden öppnar.

Du är född och uppvuxen i Piteå och har förblivit staden trogen. Och nu har du fyllt 50 år, hur firade du det?

- Inte var det något märkvärdigt. Jag var ledig den dagen och var hemma i Munksund, jag har aldrig varit mycket för att framhäva mig själv, säger mannen som utsågs till Årets Pitebo 1997 som erkänsla för att han givit Badhusparken "ett ansikte".

Hans nästa stora projekt och delmål är att förmå kommunen att flytta Blomska gården och Norrstrandslogen till parken; det skulle innebära ett lyft för Badhusparken och en kulturgärning, därom är han övertygad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om