Kent Eriksson på kultur och fritid, som har Munksund, Hortlax och Öjebyns simhallar som verksamhetsområde, säger att satsningen ligger helt rätt i tiden.
- Vi har ett antal bassänger i kommunen med nästan samma verksamhetsområde. Det har varit hållbart i nästan 50 år, men sedan vi byggde om i Öjebyn har omsättningen ökat från 70 000 till 115 000 besökare. Munksund och Hortlax har tappat omkring 10 000. Vi var tvungna att fundera över alternativen.
Bassängen delas
De största besöksgrupperna består av motionssimmarna och behovsbadarna, de som använder varmbadet till exempelvis rehabilitering.- Om vi ändrar verksamhetsinriktningen mot de stora grupperna kommer vi att få upp farten i Munksund, säger Kent
Eriksson.
Stojet och stimmet ska bort. Den uppfräschade simhallen ska andas harmoni.
- De traditionella simhallarnas tid är förbi, Munksund kommer att bli ett perfekt komplement.
Bassängen ska delas i mitten, där den ena halvan blir varmbad med 35-gradigt vatten och den andra med det vanliga 28-gradiga vattnet. En japaninspirerad inredning, trädäck i teak och större fönster ska ge trötta själar och tunga kroppar energi. I ritningarna finns också en varm källa i form av en pool i natursten med 40-gradigt vatten. Gamla tiders tvättbänkar ska återskapas i duschrummen där man sitter på bänkar framför tappkranar och baljor. Allt enligt den harmoniska linjen.
- Varmbadarna får mycket större yta. Det blir en hälften så stor bassäng men i gengäld kan vi ha öppet längre eftersom man kan ha olika verksamheter samtidigt, säger Eriksson.
En annan satsningen riktar sig mot den växande relax- och hälsobranschen.
- Företagen är ofta små och startar hemma i bostaden. De har ingen arena att vara på och därför har vi tänkt att vi borde ta dem till oss.
Sju stycken rum ska byggas på simhallens övervåning där olika företag ska husera. Mot en del av intäkterna ska simhallen sköta deras bokning och receptionsfunktionen.
- Det är absolut ett framgångskoncept, det här är vad folk vill ha, säger Kent Eriksson, och betonar att simhallen fortfarande kommer att vara allmän, fast med en annan verksamhetsinriktning. Badavgifterna kommer inte att ändras.
Nu har förankringsprocessen tagit vid, där information om planerna går ut i olika kanaler. Kultur- och fritidsnämnden, med ordförande Ann-Katrin Sämfors i spetsen, är enig och positiv till satsningen.