Vid årsskiftet löper projekttiden för lågtröskelmottagningen med sprututbyte vid Piteå sjukhus ut. Innan dess ska det fattas beslut om vad som ska hända med verksamheten som nu varit igång ett år. (PT 26/5 2019).
Kenneth Backgård säger att mottagningen inte diskuterats i någon större omfattning i politiken, men att han med spänning ser fram emot en utvärdering.
– Det jag har fått höra är att det inte rör sig om så stor volym av missbrukare som nyttjar sprututbytet men det kan ju bero på olika saker. Det kan vara så att behovet inte är så stort men det kan också vara så att behovet finns men att mörkertalet är stort, säger han.
Kenneth Backgård säger att han är försiktigt positiv till verksamheten men vill veta vad de som jobbat i den anser.
– Politiken tar ju de stora övergripande besluten och mottagningens vara eller icke vara kan ju bli ett politiskt beslut. Jag är övertygad om att det gjordes en korrekt bedömning inför starten och personalen är ju dem som har bästa kollen på verksamheten, säger han.
Hur ser man på kostnaderna?
– Det är ju väldigt svårt att räkna på ekonomin i det här fallet. Det handlar inte om vanligt plus och minus här utan man måste bland annat se till nyttan utifrån ett folkhälsoperspektiv. Sedan måste man titta på följdsjukdomar vid sprutmissbruk och kostnader för dessa. Det här ska då jämföras med kostnader för verksamheten som är resurskrävande. Sedan finns det alltid belackare som anser att sprututbyte kan förlänga missbruket.