Ekonomiskt utsatta familjer i Piteå kommun betalar i dag endast en låginkomsttaxa för sina barn på förskolan och fritids. Taxan är konstruerad som en trappa där familjer vars sammanlagda avgiftsgrundande inkomst understiger 16 000 kronor per månad betalar en lägre avgift.
I dag finns cirka 169 familjer som berörs av låginkomsttaxan. För familjer med inkomster under 7 000 kronor per månad är avgiften noll kronor – här berörs cirka 90 familjer.
Men som PT tidigare berättat riskerade detta att tas bort, bakgrunden är de förändringar som regeringen gjort när det gäller ökningen av taket för maxtaxan inom förskolan och fritids.
I och med detta får Piteå kommun minskade statsbidrag på 600 000 kronor. För att kompensera för detta lämnade barn- och utbildningsnämnden ett förslag till kommunfullmäktige om att slopa låginkomsttaxan för inkomster mellan 7 000 och 16 000 kronor. Istället skulle familjerna få betala efter maxtaxan.
Men ärendet återremitterades tillbaka till nämnden som på sitt möte i december i fjol inte fattade något nytt beslut på grund av tidsbrist. När nämnden hade sitt senaste möte blev beslutet att häva upp det tidigare beslutet – låginkomsttaxan blir med andra ord kvar.
– Det här innebär att vi inte gör någon förändring, de som har haft låga avgifter tidigare kommer att fortsätta att ha det, säger Ruth Rahkola (S), ordförande.
Att nämnden upphäver sitt tidigare beslut grundar sig i ett tidigare missförstånd.
– Vi missförstod ärendet första gången. Jag och flera andra ledamöter trodde att man hade höjt maxtaxan rakt av så att alla inkomstgrupper skulle få en höjning, men taxan har inte ändrats utan egentligen har man bara höjt taket, så de med höga inkomster får betala mer. Men vi ser också att det minskade statsbidraget inte slår så hårt mot nämnden, eller mot vår förvaltning, säger Ruth Rahkola.
Hur drabbas kommunen av de minskade statsbidragen?
– Det blir minskade statsbidrag på 600 000 kronor, men intäkterna ökar i och med att vi kan ta ut högre avgifter av dem som tjänar mer. I slutändan tror jag att vi hamnar på minus 200 000 kronor, det ser vi att vi har möjlighet att finansiera inom vår egen budget, säger Ruth Rahkola.
Låginkomsttaxan har funnits i Piteå kommun sedan början av 2000-talet efter ett politiskt beslut.