Lysrör och gamla armaturer som innehåller kvicksilver ska fasas ut eftersom de slutar att tillverkas. Detta är grunden till projektet som yrkeslärare och rektor för byggeleverna nu genomför på gymnasieskolan.
Piteå kommuns fastighetsavdelning nappade på idén om ett samarbete och nu blir elever i tvåan och trean de första att få byta ut gammal belysning i delar av skolan.
– De har första tjing på att göra den här åtgärden. Tanken är att det så småningom ska genomföras på hela skolan och på alla skolor i hela kommunen. Projektet kommer att sträcka sig över flera år, säger Patrik Sjöberg, lärare på elprorogrammet.
Lärarna har gjort en förberäkning på hur mycket el de gamla lysrören förbrukade och vad det kostade.
– När den nya ledbelysningen har varit i bruk ett tag så ska eleverna få vara med och beräkna hur stor besparing vi gjort, säger han.
Tredjeårseleverna har plockat ner de gamla armaturerna och monterat ledbelysning i VF-programmets undervisningslokaler och nu håller el-tvåorna på i deras egna klass- och omklädningsrum. Det är full aktivitet.
– Tanken är att så många som möjligt som väljer att gå programmet ska få möjligheten att jobba med det här, säger han.
Jonas Wallin, rektor för el, bygg och VF (vvs och fastighets) på Strömbackaskolan, tycker det är bra att eleverna får jobba med det som ligger i tiden. Han menar att det finns många fördelar.
– Våra elever får känna sig stolta, göra skolmiljön bättre och samtidigt se hur vi kan spara in på energikostnader. Fastighetsavdelningen står för materialkostnaderna och vi utför arbetet, säger han.
Eleverna Evelin Vestin och Clara Hansen går i tvåan inriktning automation.
– Vi får lära oss mycket mer när vi jobbar med något verkligt. Vi har bytt till led och satt rörelsevakter i tjejenas omklädningsrum och inne på toaletten. Det var kul, säger Evelin Vestin.
John Lindkvist, yrkeslärare på vvs- och fastighetsprogrammet, ser en markant skillnad. Ljuset är bättre och eleverna är piggare.
– Det är först nu som man insett hur extremt dålig den gamla var, säger han.
Adhan Abualkhair går i tvåan och ska bli rörmockare.
– Nu slipper vi ta upp telefonen och lysa med ficklampan för att se vad vi gör. Att man också kan sparar pengar är ju bra för skolan, säger han.