Regeln om lägsta tillåtna ålder kom till för att upprätthålla virkesproduktionen på en för samhället acceptabel nivå genom att skydda yngre och medelålders skog från avverkning.
Forskning visar att skog, oberoende av om den växer i södra, mellersta eller norra Sverige, har samma tillväxt om den växer på mark med samma bördighet och har samma egenskaper i övrigt. Trots det har det sedan länge funnits andra åldersregler i norra Sverige än i resten av landet.
– Med det som grund tyckte vi att det var rimligt att gå fram med ett förslag om att ändra våra föreskrifter så att det blir samma lägsta avverkningsålder på motsvarande mark i hela landet, säger Jörgen Ringagård, specialist tillsyn, Skogsstyrelsen.
En sänkning hade inneburit att lägsta slutavverkningsålder på svaga marker med ståndortsindex G12 och T12 hade sänkts från 100 till 90 år. För medelgoda marker, T20 och G20, hade det sänkts från 80 till 70 år. För bördiga marker, G24 och T24, skulle det ha sänkts från 70 till 65 år.
– Effekten av det här hade blivit att skogsbruket skulle kunna välja bland lite fler bestånd att avverka och utnyttja sina avverkningstransportresurser bättre. Det skulle leda till vissa ekonomiska fördelar för skogsbruket, säger Jörgen Ringagård.
Men efter ett omfattande utredningsarbete väljer skogsstyrelsen att inte ändra reglerna – trots uppenbara fördelar för skogsbruket. I stället har myndigheten lyssnat på renskötande samer i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland.
– Det visar sig att rennäringen är väldigt negativa till detta. Vi har bland annat haft kontakt med Sametinget som menar att renbetet riskerar att försämras om man går in och avverkar i lägre åldrar än tidigare, säger Ringagård.
Det handlar bland annat om oro för att hänglaven som finns i äldre skogar ska minska ytterligare.
– Rennäringens intressen har bedömts att väga över i det här fallet.
Skogsstyrelsen har parallellt med utredningen om att sänka lägsta ålder för avverkning kommit fram till att tillsynen av skogsbrukets hänsyn till rennäringen behöver skärpas oavsett om en regeländring gjorts eller inte. Även förutsättningarna för de samråd mellan skogsbruk och rennäring som krävs före en avverkning behöver förbättras.