Avverkat timmer kvar i skogen - lagbrott

Att låta avverkat timmer ligga kvar i skogen efter den 15 juli är ett brott mot skogsvårdslagen. Skogsstyrelsen i Piteå älvdal tittar på ett ärende där en markägare inte fått iväg vinteravverkningen från sitt skifte före det föreskrivna datumet.

Enligt skogsvårdslagen måste avverkat timmer forslas bort före den 15 juli samma år. Timret på bilden har inget med det aktuella ärendet att göra. (Arkivbild)

Enligt skogsvårdslagen måste avverkat timmer forslas bort före den 15 juli samma år. Timret på bilden har inget med det aktuella ärendet att göra. (Arkivbild)

Foto: Robert Lundberg

PITEÅ2015-08-11 16:41

Regler och lagar är till för att följas. Det är Skogsstyrelsen noga med att understryka.

Inte minst när det gäller se till att avverkad skog forslas bort före den 15:e juli. Det är nämligen efter detta datum som den fruktade märgborren anses kläckas och då angripa skog i omgivningen.

Tips

Under våren har en markägare i Piteå kommun låtit avverka delar av sina skiften och sålt det avverkade timret och massaveden till SCA. Men trots att avverkning gjorts ligger timmerhögarna kvar ute i skogen.

Det här har väckt intresse hos Skogsstyrelsen i Piteå älvdal efter tips.

– Det stämmer att vi tittat på det här ärendet. Det är inte ovanligt med anonyma tips på sånt här, säger skogskonsulent Gabriel Emanuelsson vid kontoret i Älvsbyn.

Han konstaterar att det det handlar om en avsevärd mängd skog som ligger kvar i skogen på det aktuella skiftet.

– Jag kan inte säga exakt hur mycket det är, men det handlar om en avsevärd mängd.

Borde den ha varit bortforslad?

– Ja, absolut. Det här är inte bra. Det är ju därför vi har en skogsvårdslag med ett fastställt datum, säger Emanuelsson.

Markägarens ansvar

Han var ute och inspekterade ärendet för cirka två veckor sedan, det vill säga i slutet av juli.

Skogskonsulenten fann det anmärkningsvärt att inte upplaget forslats bort.

Vems är ansvaret att timret ligger kvar i skogen?

– Det är ytterst markägarens ansvar, säger Gunnar Emanuelsson.

Ärendet kommer nu att granskas ytterligare av Skogsstyrelsen där beslut så småningom tas om det kan bli aktuellt med påföljd mot markägaren.

– Jag kan i dagsläget inte säga hur det kommer att bli, säger skogskonsulenten.

Markägaren själv medger att den avverkade skogen ligger kvar på skiftet samt att han är fullt medveten om vad skogsvårdslagen säger.

– Att det blivit så här har sina förklaringar. Det har helt enkelt varit för blött för att med maskiner kunna gå in och köra fram det till farbar väg, säger han.

Backade ur

Han beklagar att det blivit så här.

– Samtidigt är det ju jag själv som drabbas eftersom timret ligger kvar i skogen med intilliggande ungskog runt omkring.

Markägaren berättar vidare att den skotare som var på väg att köra fram timret i våras, tvingades backa ur.

– Föraren förklarade att han riskerade sjunka ner i en myr och ville helt enkelt inte fortsätta.

Han säger vidare att ett av de avverkade områdena egentligen inte skulle ha avverkats förrän kommande vinter.

– Men det blev en miss i kommunikationen mellan SCA och den maskinförare som genomförde avverkningen. Det har SCA själv erkänt och förklarat att jag inte ska lida någon skada av, säger markägaren.

Han berättar också att det finns en grusväg som hade kunnat nyttjas för att få fram delar av den avverkade skogen.

– Men de som äger vägen krävde då tio kronor per kubik som forslades efter vägen. Det talades även om svarta pengar , men det vägrade jag ställa upp på.

– Huvudanledningen till att timret är kvar handlar i slutändan om att den blöta våren och den regniga sommaren inneburit att det bara inte gått, förklarar markägaren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!