På Folktandvårdens prioriteringslista kommer först akuta barn, akuta vuxna, barn och ungdomar, sjuka och äldre, avtalskunder och sist vuxna, de så kallade revisionspatienterna.
– I nuläget hinner vi med våra prioriterade grupper, det vill säga, barn, äldre och sjuka och även de som har frisktandvårdsavtal i nuläget. Vi ligger lågt med att teckna helt nya frisktandvårdsavtal. Däremot så kan vi, utifrån en ny riskvärdering, förlänga befintliga avtal, säger Lena Vikberg, verksamhetschef för verksamhetsområde syd.
Väntelistan för vuxna som inte ingår i de prioriterade grupperna är däremot lång och behöver kortas. Enligt Lena Vikberg är det endast den gruppen som klinikerna i Piteå ligger efter med. De som stått längst i kö har väntat sedan 2014.
– Vissa av dessa vuxna patienter som står på vår vanliga revisionsväntelista har förmodligen sökt tandvård på andra håll eftersom de har fått vänta, säger hon.
Hade ni kunnat ta emot fler patienter med mer resurser?
– Det är främst med förändrade arbetssätt som vi kommer klara av att jobba med våra väntelistor, säger Lena Vikberg.
Det handlar om att arbeta mer i team med ett bättre flöde, som PT tidigare berättat om.
– Patienterna får komma på ett flödespass och göra så mycket som möjligt på en och samma gång. Vi är på god väg, men det är en omställning för alla, både för personal och för patienter.
Nyteckningarna av avtal stoppades tidigare i år. Lena Vikberg beskriver vårdläget som ansträngt.
– Det beror på flera faktorer. Bemanningen har varit lägre under tidigare år och där har vi halkat efter. Nu har vi relativt god bemanning men det tar tid att komma ikapp, säger hon.
Hon säger också att deras nya prioriterade grupp, patienter över 80 år, har i större utsträckning kvar sina egna tänder som kan behöva mer vård. Dessutom är det fler patienter inom barntandvården eftersom den målgruppen utökats.
I Piteå och Öjebyn är det 25 procent av alla vuxna patienter som har tecknat ett frisktandvårdsavtal. Lena Vikberg förespråkar avtalet, men ser det inte som ett stort problem att de i nuläget inte tecknar några nya avtal.
– Eftersom vi redan har 25 procent med avtal och patienter som vill teckna ett helt nytt avtal inte är så stort till antalet, säger hon.
Patienter som är 23 år kommer nästa år att erbjudas att teckna friskvårdsavtal när de går ur barntandvården in i vuxentandvården året därpå.
Både Arvidsjaur och Arjeplog uppges vara i ett bättre vårdläge och där tecknas fortfarande nya frisktandvårdsavtal. Där hinner personalen med både prioriterade grupper och en del av revisionspatienterna.