I måndags fattade LO:s styrelse beslut om gemensamma lönekrav i avtalsrörelsen. Något som arbetsgivaren har sagt nej till.
–De här kraven ser vi som oacceptabelt höga, säger Per Hidesten, vd för Industriarbetsgivarna till TT.
Stefan Askenryd, ordförande för Pappers avdelning 37 i Piteå, känner sig besviken. LO-samordningens krav på 4,4 procent tycker han är för lågt ställda krav.
– Det är en besvikelse, så är det ju. Men det är svårt att säga vilken nivå som avtalet skulle ha legat på. Om man ser på lönsamheten i företagen så skulle vissa kunna betala mer. Det är väl det som är den stora nackdelen med samordningen, säger Askenryd.
LO kräver också en låglönesatsning på 1 192 kronor för de som tjänar under 27 100 kronor.
– Vi har väldigt få medlemmar som ligger under det, säger han.
Facken inom industrin kräver också 4,4 procent i löneökning. Kenneth Holmqvist, ordförande för GS avdelning 8 i Norrbotten och Västerbotten, har cirka 300 medlemmar i Norrbottens län som jobbar inom trä och skog.
Med tanke på att inflationen har stigit mycket i år samtidigt som lönerna inte har hängt med tycker han att det är dags att sätta ner foten.
– Företag som jobbar inom träindustrin har tjänat otroligt mycket pengar och då bör de kunna dela med sig. Det är det vi känner, säger han.
Att höja lägstalönerna med 1 600 kronor är också ett krav som Industrins fackförbund vill få igenom.
– De är för låga så vi måste satsa för att få upp dem. Jag tycker att kravet från den fackliga parten kunde ha varit högre – men 4,4 procent är en bra början – man måste ju vara realist också.
Svenska Transportarbetareförbundet i Norrbotten avd 26 har 2 300 medlemmar varav 300 i Piteå. De vill ha ett kort avtal med fokus på pengar.
– Det vi får från våra medlemmar är att vi ska fokusera på löner och ersättning för obekväm arbetstid, säger ombudsmannen Veronica Ökvist.
De vill också se en förbättring av lägstalönerna för bland annat taxibranchen och väktarna.
– Där är ingångslönerna låga. Taxichaufförer kör mycket på provision och ob-tid. Vi tycker att ska ha månadslön. I samband med avtalsrörelser får vi ofta höra från vår motpart att Sverige går dåligt. Men allt blir dyrare. Den här gången får företagen stå för ansvarstagandet, säger hon.