Lördagens stämma med ombud från hela landet föregicks på fredagen av en temadag om de äldre teckenspråkiga dövas eller hörselskadades situation.
- Att vara teckenspråkig döv eller hörselskadad betyder att man har teckenspråk som sitt första språk, sitt modersmål om man så vill. Det är alltså inte svenska som är vårt första språk, säger Åsa Henningsson, Piteå, ombudsman på Sveriges Dövas Riksförbund.
Isolering
Att kunna kommunicera med andra är en förutsättning för att fungera och må bra som människa, påpekades det i motionen i Piteå kommunfullmäktige. "Att bli gammal och vara teckenspråkig döv och flytta till ett ’vanligt’ äldreboende innebär oftast ett liv i isolering, eftersom varken personal eller övriga brukare behärskar teckenspråk och kommunikationen därigenom är omöjlig", framhöll man i flerpartimotionen som avslogs.De sju motionärerna föreslog att socialnämnden snarast skulle få i uppdrag att utreda behovet av ett särskilt boende för kommunens äldre teckenspråkiga döva och hörselskadade, gärna i ett länsperspektiv. Vidare föreslogs en satsning på teckenspråkskunnig hemtjänstpersonal.
Prioriteras ej
Äldreomsorgen, som beredde ärendet, kom fram till att det i dagsläget bara finns fem personer i Piteå kommun som är över 65 år och tillhör gruppen teckenspråkiga döva/hörselskadade. En av dessa personer finns på ett äldreboende."Ett särskilt boende för döva och hörselskadade skulle innebära en kvalitetshöjning för den målgruppen, men med tanke på låg nyttjandegrad och höga kostnader är en speciell enhet för döva/hörselskadade inte något som Piteå kommun kan prioritera i dagsläget."
Enligt uppgift finns det ett tiotal anställda som gått utbildning i teckenspråk på två äldreboenden i Piteå. Men enligt Åsa Henningsson är det inte mycket till utbildning som kommunen erbjudit.
Bara en vecka
- De anställda har bara fått 1 veckas utbildning, det är som att lära sig kinesiska på 1 vecka.Åsa Henningsson säger att Skellefteå kommun är mycket bättre på att tillgodose äldre teckenspråkiga dövas behov.
I dagarna startar ett treårigt projekt om äldre dövas situation i samhället, som Allmänna arvsfonden har beviljat pengar till och där avancerad datorteknik kommer att användas när personer i målgruppen intervjuas, berättar Karl-Erik Karlsson.