Gregory Olsson-Lalor har arbetat många år inom ögonsjukvården i Norrbotten och var tidigare även länschef för verksamheten.
Hur ser du på att Gregory Olsson-Lalor slutar, blir det ett kännbart avhopp?
– Ja, det är klart att det blir ett kännbart avhopp vem som än slutar. Det är inte lätt att rekrytera ögonspecialister, säger Gunilla Nordlander, länschef/verksamhetschef för ögonsjukvården i Norrbotten
Kan du kommentera varför han slutar?
– Nej, det är personliga skäl som gör det.
Ögonsjukvården vid Region Norrbotten är länsövergripande med verksamhet vid Gällivare, Piteå och Sunderby sjukhus. I verksamhetsområdet ingår förutom direkt ögonsjukvård också nära samarbete med syncentralen samt övriga specialiteter i länet.
Här arbetar i dag sju ögonspecialister samt fyra läkare under ST-utbildning.
Vad händer nu, drar ni igång en rekrytering?
– Ja, det är redan på gång. Vi har en annons ute och målet är att försöka anställa tre stycken ögonspecialister. Vi kommer även att behöva anställa ST-läkare, den jobbannonsen är inte klar ännu, men den kommer, säger Gunilla Nordlander.
Av annonsen framgår att de specialistläkare man söker ska vara legitimerade läkare och inneha specialistkompetens inom ögonsjukdomar. Av annonsen framgår att de specialistläkare som anställs, förutom att arbeta på ögonklinken vid Sunderby Sjukhus, även kan få tjänstgöra på ögonklinikerna i Piteå och Kalix.
Om rekryteringen kommer att lyckas, är dock ingenting Gunilla Nordlander kan svara på i dagsläget.
– Vi har försökt att rekrytera förut, bristen på ögonspecialister är ett nationellt problem, men vi försöker rekrytera både nationellt och internationellt, säger hon.
Som PT tidigare berättat har ögonkliniken i Piteå gått från fyra ögonläkare till ingen alls. Den sista fasta ögonläkaren lämnade Piteå 2016. I dag kommer istället en läkare dit från Sunderbyn en gång i veckan.
Den dag läkare besöker Piteå måste patienter med gula fläcken prioriteras.
Glaukompatienterna (de med grön starr) undersökts istället av sjuksköterskorna som fått fler arbetsuppgifter på grund av läkarbristen – ska dessa patienter träffa en läkare blir det i Sunderbyn.
– Det är sjuksköterskor som sköter större delen av detta, vi jobbar mycket med kompetensväxling och det fungerar jättebra. De är otroligt kompetenta, säger Gunilla Nordlander.