Avgiftsförslag sågas av frisörföretagare

En föreslagen kommunal avgift på drygt 3 000 kronor för miljö- och hälsoskyddstillsyn har väckt irritation hos Piteås frisörer.- Det är mycket pengar, och dessutom är det konstigt att kommunen tänker ta ut samma belopp oavsett om det är en stor eller liten salong, säger Karin Löfgren.

Den föreslagna tillsynsavgiften på 3 112 kronor gäller oavsett hur frisersalongen ser ut, vad som hanteras där och hur många som jobbar där. Det innebär att avgiften blir extra kännbar för Karin Löfgren och alla andra ensamfrisörer i kommunen.

Den föreslagna tillsynsavgiften på 3 112 kronor gäller oavsett hur frisersalongen ser ut, vad som hanteras där och hur många som jobbar där. Det innebär att avgiften blir extra kännbar för Karin Löfgren och alla andra ensamfrisörer i kommunen.

Foto: Richard Granberg

PITEÅ2009-08-10 06:00
En ändring i lagstiftningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd gör att Piteå kommun skärper tillsynen av bland annat frisersalonger, solarier, kiropraktiker och massörer.
Tillsynen, som tidigare utförts sporadiskt, ska nu genomföras återkommande.
- Vi tittar bland annat på hygien, sophantering och rutiner kring egenkontroll. På frisersalongerna kontrollerar vi också hanteringen av hårvårdsprodukter, säger miljöinspektör Ulf Isaksson på miljö- och byggkontoret i Piteå.
En fast årlig avgift kommer att tas ut av de inrättningar som omfattas av de skärpta kontrollerna. Avgiftens storlek är ännu inte fastställd, men miljö- och byggkontoret har utarbetat ett förslag som för frisersalongernas del innebär en fast årlig avgift på 3 112 kronor.
- Vi har använt oss av Sveriges kommuner och landstings taxemodell, där frisersalonger ska
avgiftsbeläggas för 4-8 timmar per år. Kommunfullmäktige har fastställt timavgiften till 778 kronor, och då har vi tagit det beloppet gånger fyra timmar, säger Ulf Isaksson.
Tummen ner
Avgiftsförslaget har skickats ut till de berörda frisersalongerna, som mer eller mindre samstämmigt gjort tummen ner. Det är dels beloppets storlek som kritiseras, dels att avgiften är så generellt utformad.
- Om det hade varit 700 kronor eller en tusenlapp så hade det varit överkomligt. Men 3 112 kronor, det är ett saftigt belopp, säger Karin Löfgren, som driver Carins damfrisering i Piteå.
Eftersom hon jobbar ensam i sin salong blir avgiften extra kännbar för henne och alla andra ensamfrisörer.
- Jag har pratat med andra frissor om det här, och alla tycker att det är konstigt att det är samma belopp oavsett om det är en liten ensamsalong eller en större salong med tre-fyra frisörer.
Sammanställer synpunkter
Frisörerna har tid på sig till den 31 augusti att yttra sig om avgiftsförslaget, och många har redan
tagit tillfället i akt att säga sin mening.
- Det har kommit in ganska mycket synpunkter, säger Ulf Isaksson, som medger att avgiftsmodellen är aningen grovmaskig.
- Enligt förslaget ska ju alla betala samma belopp, oavsett hur salongen ser ut, vad som hanteras där och hur många som jobbar där.
När miljö- och byggkontoret sammanställt alla inkomna synpunkter ska avgiftsförslaget ses över igen.
- Det är inte säkert att tillsynsavgiften blir enligt förslaget. Det är miljö- och byggnämnden som fattar beslutet, säger Ulf Isaksson.
Beslut i höst
Miljö- och byggnämnden ska ta ställning till den föreslagna tillsynsavgiften under hösten.
- Jag vill inte föregå några
beslut, men jag hör ju på de berörda, och särskilt de som bedriver mindre verksamheter, att den föreslagna avgiftsmodellen slår lite väl tufft mot dem, säger miljö- och byggnämndens ordförande Björn Berglund.
- Kanske borde man också göra en riskbedömning. En del verksamheter använder mer miljöfarliga ämnen än andra och då skulle man kunna differentiera taxan
utifrån det.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om