Avgift införs för avfallskvarn

Det är populärt att köpa matavfallskvarn. Det säger Lars Borg vid Electrolux home i Piteå. Men inom år inför Pireva avgift på det som blir allt vanligare i köken.

Smart utdragslåda för sopsortering. Delvis ett alternativ till avfallskvarn.

Smart utdragslåda för sopsortering. Delvis ett alternativ till avfallskvarn.

Foto: Tommy Norin

PITEÅ2019-01-24 20:44

I Piteå kommun finns nära 150 hushåll som har avfallskvarnar. En sådan sitter monterad under diskhon och tar hand om de matrester som mals och som går ned i avloppet.

Fredrik Bellander, avdelningschef för vatten och avlopp vid Pireva, säger att det inte är oproblematiskt.

– Därför måste de som vill installera en matavfallskvarn söka tillstånd hos oss. I samband med det gör vi en områdesspecifik bedömning om ledningsnätet är i sådant skick att vi kan tillåta en kvarn, säger han.

Han säger att det finns risker för att resterna av det matavfall som annars läggs i bruna tunnan, kan fastna i avloppsnätet.

– Vi har inga tydliga studier kring hur detta har påverkat våra ledningar, men vi har haft fall där vi nekat ägare av villor att installera kvarnar, säger avdelningschefen.

Tillväxten av avfallskvarnar gör att nu ser Piteå kommun över avgiftssystemet. Inom ett år kommer Pireva att ta ut en avgift av de hushåll som har avfallskvarn.

– I samband med att vi inför det klipper vi avgiften för bruna tunnan hos det hushållet, säger Sara Holmlund, distributionschef vid Pireva.

Hon uppger också att redan i dag kan ett hushåll som har matavfallskvarn söka dispens för att slippa betala avgift för den bruna komposttunnan. Det gör att den som har kvarn och får dispens slipper att betala något alls.

– Det är därför vi ser över systemet och inför en avgift för avfallskvarnen, säger Sara Holmlund.

Lars Borg som driver Electrolux home på Backcity säljer kök, vitvaror och kökstillbehör. Han säger att intresset ökar hela tiden för att köpa avfallskvarn.

– Den har säkert funnits i handeln i 20 år. Vi har sålt dem sedan 2011 då jag började driva butiken. Efterfrågan ökar hela tiden. Vi säljer upp till 15 kvarnar per år, säger Lars Borg, som uppger att kvarnarna monteras av behöriga VVS-tekniker.

Avfallskvarnarna är ofta på 700 watt, förbrukar mindre energi än en brödrost, som ligger i spannet 1 000 till 1 700 watt och det spolar vatten hela tiden under malningsprocessen.

– Kvarnarna finfördelar materialet så bra att det bara blir som en tunn soppa som rinner ned i avloppet, säger Borg.

De modeller han säljer klarar allt från att mala lätta material till grövre saker som kotlettben.

Han drar ut en kökslåda i ett kök där lådan innehåller flera fack för sopsortering. Prissatt ligger lådan kring 3 500 kronor, i ungefär samma prisspann som en avfallskvarn.

– Detta upptäcker folk mer och mer. Det är därför efterfrågan ökar, säger Lars Borg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!