Den 1 januari 2019 infördes nya krav för tillstånd för att få bedriva enskild verksamhet inom välfärdssektorer, bland annat förskoleverksamhet och fritidshem. Lagen innebär att kraven skärps på insikt, lämplighet och ekonomiska förutsättningar för enskilda att bedriva verksamhet. För kommunerna innebär det ett mer omfattande arbete i godkännandeprövningen.
Ändringen innebär också att kommunen får ta ut en avgift som motsvarar självkostnaden för handläggningsprocessen av ansökningar om godkännande av fristående förskolor och fritidshem.
Storleken på avgiften varierar, men i Piteå handlar det om 30 000 kr för ansökan om nyetablering av fristående förskola eller fritidshem. Vidare 18 000 kr för ansökan om utökning av befintligt godkännande.
– Helt fel, vi ska väl vara glada över alla som vill satsa, ansåg Helén Lindbäck (KD).
– De stora drakarna påverkas ändå inte av avgiften, men vi vill underlätta för små aktörer, ansåg Majvor Sjölund (C).
Moderaten Håkan Johansson hävdade att avgiften är bland de högsta i landet, men menade samtidigt att avgiften inte var problemet.
– Signalvärdet till omvärlden är "kom inte hit", men vi är för mångfald och alternativ.
Louise Mörk (S), som är ordförande i barn- och utbildningsnämnden, förklarade att avgifterna motsvarar kostnaden för det utredande arbetet.
Ett argument som en del struntade i.
– Avslag! Oavsett vad det kostar vill vi ha alternativ, sa Magnus Häggblad (SD).