I källaren i fastigheten huserar ungdomsgården Malmgatan 5.
Trots att köpet blev klart just innan påsk kommer DSI fastigheter att ta över fastigheten först efter nyår för att ungdomsgården ska kunna fortsätta ett tag till.
– De (EFS i Piteå) var väldigt måna om att de skulle få ett bra avslut på ungdomsgården, och därför har vi valt att senarelägga tillträdet. Det känns bra att vi kunde komma fram till den här lösningen, säger Simon Lahti, ägare av DSI fastigheter till PT.
Piteå kommun stod i många år helt utan ungdomsgård, men i oktober förra året öppnade äntligen Malmgatan 5, en satsning på högstadie- och gymnasieeungdomar. Huvudman är Kustkyrkan i Jävre som hyr lokalen av EFS Piteå, men ungdomsgården sköts i samarbete med många olika frikyrkoförsamlingar i Piteå. Även Piteå kommun stöttar satsningen med 40 000 kronor.
Satsningen är ett projekt fram till sista maj, efter försäljningen av fastigheten är framtiden för ungdomsgården nu ännu mer oviss.
– Vi funderar på framtiden och vet inte vad som händer efter sista maj, då kommer vi att ta ett beslut utifrån vilka möjligheter som visar sig och vad som kommer att hända. Vi gick ju in i detta som ett projekt, men sedan har vi sett att behovet är verkligt, säger Lina Vikberg, projektledare och initiativtagare.
Hon uppger att även personer bakom Malmgatan 5 var intresserade av att köpa fastigheten för att kunna driva den vidare som kyrka och ungdomsgård.
– Vi har så klart funderat i de banorna, undersökt möjligheten och ställt frågor till olika aktörer om de velat köpa den och vi då kunnat fortsätta att ha en ungdomsgård där. Men vi har också försökt att undersöka i våra egna led inom kyrkorna, om det funnits en möjlighet att köpa, säger Lina Vikberg.
Hon uppger dock att man inte haft möjlighet att betala fullt pris.
– Så då kom vi inte hela vägen i den processen, just med den här fastigheten. Men det är klart att det fanns en vision, tänk om det hade kunnat fortsätta att vara så här.
Hur har de här sex månaderna varit?
– Det har varit fantastiskt stor uppslutning med mellan 40 och 100 ungdomar alla öppetkvällar, mest från högstadiet men även en del från gymnasiet, inte bara stadsbarn utan från stora geografiska områden. Blandat med killar och tjejer och från olika etniska bakgrunder, säger Lina Vikberg.
Hon menar att ungdomsgården även haft en lugnande effekt på stan.
– Det har inte varit någon skadegörelse på Max under den här perioden. Vi har också sett en förändring av ungdomarna som kommit till oss, hur de har utvecklats under tiden.
Hon berättar att ungdomarna nu själva också börjat ställa frågor om vad som ska hända med deras samlingsplats.
– De önskar ju att vi skulle ha haft öppet varje dag och hela sommaren också. Men det är tydligt att ungdomarna behöver en plats att samlas på, istället för att hänga på Stadsberget, Max eller på Espresso House, säger Lina Vikberg.