Delägarna i kyrkstuga numro 161 undrade förstås var man eventuellt kan få hjälp och bidrag till en restaurering av den brandhärjade tvåvånings timmerstuga med dess sex kyrkkammare. Även ett provisoriskt tak kostar en hel del pengar och bara en av de sex delägarna är försäkrad.
Närvarande representanter för myndigheter och försäkringsbolag hade inte mycken tröst att ge.
Inga interiörer
Britta Wännström, chef för länsstyrelsens kulturmiljöenhet, förklarade:- Våra statliga bidrag får bara användas till vård av kulturhistoriskt värdefulla byggnader, inte till rekonstruktioner. Vidare ger vi aldrig bidrag till interiörer, utan bara i huvudsak till stomme, tak, mellanväggar och fönster.
I det specifika fallet, den brandskadade kyrkstugan nummer 161 (fler stugor skadades vid branden i början av augusti, framför allt den intillliggande stuga nr 160, men dessa diskuterades inte vid onsdagens möte), bör det inledningsvis göras en projektering för att man ska få veta hur stora skadorna är, vad som kan räddas och vad som måste ersättas. Länsstyrelsens kulturmiljöenhet kan i princip bidra med sakkunnig hjälp om en sådan projektering kommer till stånd.
Projektering
- Men först måste någon ta på sig ansvaret för att det görs en projektering. Länsstyrelsen håller aldrig i projekt på egen hand, sade Britta Wännström.Lars Johansson från Piteortens försäkringsbolag förklarade att särskild försiktighet måste iakttas då man ska brandsanera ett så gammalt och kulturhistoriskt värdefullt hus som det här rör sig om.
- I vanliga fall går man ganska bryskt fram och sparar inget brandskadat virke. Här måste man vara betydligt mer försiktig. Normalt frilägger man först allt skadat material tills man vet skadornas omfattning. Vad vi kunde kunde konstatera i dag så ser det inte bra ut däruppe på övre planet. Man får hugga bort och ersätta eller sandblästra de timmerstockar som skadats.
Men först av allt måste den skadade byggnaden förses med ett yttertak och det bör ske innan snön faller. Frågan om man ska sätta dit ett permanent plåttak direkt eller börja med ett provisoriskt tak blev föremål för diskussion vid mötet. Någon tyckte att ett tillfälligt tak vore slöseri, medan andra framhöll att man omöjligt kan lägga ett permanent tak direkt på den allvarligt brandskadade byggnaden.
Bidrag och donationer
Helena Sundström, vars mor äger ett rum i den aktuella kyrkstugan, menade att det borde ligga i kommunens intresse att stugan restaureras och inte rivs i brist på pengar. Om detta hade kommunens representant,Rune Nordin från miljö- och byggkontoret, i sak inget att säga; den heta potatisen får politikerna ta i.
Mötet beslutade att man på något sätt ska se till att förse byggnaden med ett provisoriskt tak. Under vintern kommer så allehanda bidrag och donationer att sökas.