Räddningstjänstens sirener tutar. Nyfiket undrar vi vad som hänt. Är det en trafikolycka, brinner det eller är det kanske ett automatlarm som inte är något?
- Trenden är att automatlarmen ökar, säger Johansson.
En orsak är att många anläggningar har detektorer och sprinklers kopplade till larm. Alla kommunens anläggningar har automatiska larm och stora industrier som SCA, Smurfit Kappa och några sågverk.
Detektorer
När detektorer utsätts för värme går larmet hos räddningstjänsten vid automatlarmcentralen. Där säger en röst om var det händer.
Räddningstjänsten åker iväg men när de kommer fram visar det sig ofta att det inte är något för dem att göra.
- Vid äldreboenden där de boende lagar mat själva händer det då och då att man glömt något på spisen och då går larmet. Det är ofta inte så mycket att göra för oss där. För att minska dessa larm har några äldreboenden satt in spisvakter.
Ändå är det rätt att larmet går, menar Johansson, eftersom ett tillbud kan bli en brand om räddningstjänsten inte kommer.
- Sen får vi lokalkännedom så när det väl händer så kan vi lokalerna.
Köper tid
Det är ofrånkomligt att det går larm vid de stora industrierna. Tusentals detektorer "håller koll" och är känsliga. Fler och fler detektorer installeras vid industrierna och det gör att automatlarmen ökar.
Räddningstjänsten dokumenterar alla larm och för statistik.
- Blir det för många automatlarm hos någon tar vi kontakt och tillsammans försöker vi åtgärda och förändra.
De stora pappersindustrierna Smurfit Kappa och SCA står för de mesta automatlarmen. SCA har ungefär dubbelt så många larm som Smurfit.
- Ja vi vet och vi håller på att försöka bygga bort onödiga larm, säger Lennart Segerstedt, anläggningsskötare vid SCA.
En metod är att sätta in en fördröjning i brandlarmsystemet.
- Vi köper tid, fem eller tio minuter, så att det blir en fördröjning innan räddningstjänsten kommer. Då hinner vi se om det är skarpt läge eller inte.
De automatiska larmen innebär ingen extra kostnad för räddningstjänsten förutom bensinen. Personalen är redan på plats.
- Men skulle det vara så att vi anser att det är för många automatlarm på ett ställe och inte nog mycket görs för att förhindra detta kan vi börja ta betalt för uttryckningen. Då kommer vi utan sirener, men den åtgärden har vi inte behövt ta till än, säger Torbjörn Johansson.