Svenska språket skiljer sig stort från många andra språk på grund av våra många vokaler och att vi flyttar betoningen på orden hela tiden. Det menar Lena Ulin och Sara Häggbom som är med i projektet Svenska med sång, som riktar sig till elever på Svenska för invandrare, SFI.
Cirka 100 personer deltar en halvtimme varje vecka på sångstunderna som lärarna håller i och som stöds av bildstöd.
– Det är en metod som många tycker är rolig och eleverna välkomnar ett avbrott i den vanliga svenskaundervisningen, säger Sara Häggbom.
Genom att sjunga är det lättare att lära sig rätt prosodi, det vill säga rytmen i språket, betoningen och uttalet, och man gör sig lättare förstådd och kan kommunicera bättre.
– Vi försöker också hålla oss till sånger som är bra för kommunikation i vardagslivet, till exempel med texten "Mitt barn är sjukt, jag är hemma idag", säger Lena Ulin.
– Vi är övertygade om att projektet Svenska med sång kommer att bidra till att förbättra språkfärdigheterna och underlätta deras integration. Vi har också fått en inbjudan till Nordiskt sångsymposium i Oslo i höst för att berätta mer om hur sång kan användas i talträning, så det är ett viktigt arbete, berättar Sara Häggbom.
De som deltar är människor från hela världen som talar 25 olika språk.
– Jag tycker att de lär sig förvånansvärt fort, med sången är det lättare att veta var betoningen i ordet ska vara, säger Lena Ulin.