Ätstörningsvården under utveckling
Ett förändringsarbete är på gång inom ätstörningsvården i barn- och ungdomspsykiatrin. - Glappet mellan öppenvården och den slutna vården är för stort, det behövs något däremellan, konstaterar Lotta Oscarsen, enhetschef på BUP, barn- och ungdomspsykiatrin, i Piteå.
Utveckling
- Vi tittar just nu på hur vi kan bygga ut och utveckla ätstörningsvården inom vårt upptagningsområde, berättar Lotta Oscarsen och nämner exempelvis dagverksamhet med matstöd/ångesthantering samt annan kompletterande behandling, mobila team som kan åka ut till patienter och möjlighet att bo på patienthotellet istället för att läggas in i Sunderbyn.
- Har man svåra ätstörningsproblem och bor i exempelvis Arjeplog och inte kan komma hit till BUP flera gånger i veckan är det enda alternativ som finns i dag inläggning i Sunderbyn.
Elise Sjöblom Jayet tror däremot inte att det är aktuellt med en specialiserad klinik i länet för ätstörningsvården inom barn - och ungdomspsykiatrin.
- Vi är för få och för små i Norrbotten för en specialistklinik, men spetskompetens måste finnas, om det sedan är på länsnivå eller ute på varje mottagning får vi se. Det viktiga är att de resurser som finns används på rätt sätt så att rätt insats ges till rätt person och de sjukaste får tillgång till högkvalitativ specialistvård.
Friskfaktorer
Ambitionen inom barn- och ungdomspsykiatrin är att så långt som möjligt hålla patienten inom öppenvården.
- Att få bo hemma, gå i skolan och vara kvar i sina naturliga nätverk gör att man omges av många "friskfaktorer" som man tappar när man vårdas inom slutenvården, menar Lotta Oscarsen.
Men när det blir fara för livet återstår inget annat än inläggning på barn- och ungdomspsykiatrins slutenvårdsavdelning i Sunderbyn. När sedan det akuta skedet är över återgår patienten till BUP igen.
Först när de resurser som finns i hemlänet anses uttömda kan patienter med svåra ätstörningar remitteras utomläns för vård på specialistkliniker.
- Det finns förstås mycket pengar att spara för landstinget om man istället kan ha ett specialiserat omhändertagande inom länet, konstaterar Elise Sjöblom Jayet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!