I dag räknas 46 personer i Piteå kommun som hemlösa enligt socialstyrelsens statistik, av dem är ett tiotal akut hemlösa.
– Det går i fel riktning, säger Tomas Backeström, som menar att olika aktörer måste hjälpas åt för att vända trenden och få ner volymerna.
Nyligen klubbade politikerna i kommunfullmäktige en ny, redviderad bostadsförsörjningsplan.
– Vi här på kommunledningsförvalningen och Hållbar tillväxt har nu fått i uppdrag att samordna och utreda möjligheter till införande av flera olika förslag på åtgärder, säger Tomas Backeström som uppger att en av dem handlar om metoden "Bostad först".
"Bostad först" handlar om att erbjuda en egen bostad först av allt till utsatta personer, inte som slutmål, parallellt med andra stödinsatser.
I regeringens hemlöshetsstrategi ingår att modellen bör införas i alla kommuner och ett stort antal har redan börjat arbeta enligt modellen.
Nu får sammanlagt drygt 100 kommuner dela på nästan 70 miljoner kronor för att starta, utöka eller förbättra verksamhet som redan påbörjats. Piteå kommun får 150 000 kronor i stöd.
Redan för två år sedan beslutade socialnämnden i Piteå att utreda modellen.
– Som grund så är vi väldigt intresserade, det var därför som vi och nämnden valde att gå vidare och göra en grundlig utredning. Att titta på frågan ur ett bredare perspektiv. Jag tänker att det finns evidens och att det kan vara en bra metod, säger Eva Börjesson Öman, socialchef.
Tomas Backeström poängterar dock att "Bostad först" dock inte är det enda man tittar på utan det handlar totalt om sex–sju olika punkter med förslag på åtgärder för att hjälpa människor i utsatthet.
Bland annat att införa en kommunal hyresgaranti och att ge socialtjänsten möjlighet att lösa akut bostadsförsörjning genom att man får tillgång till ett eget lägenhetsbestånd eller hyr lägenheter på den öppna marknaden.
Redan i dag hyr socialtjänsten lägenheter av Pitebo, men utredningen ska även titta på om man kan göra en översyn och förtydliga ägardirektiven när det handlar om målsättning för social bostadsförsörjning.
Men även utreda om kommunen kan få tillgång till en andel av Pitebos lägenhetsbestånd för sociala ändamål, införandet av en boendesamordnare samt ett forum där fastighetsägare kan träffas för att diskutera aktuella boendefrågor.
– Vi har även flera stora privata hyresaktörer i Piteå, det är viktigt att få med dem, säger Backeström.