– Om du ska återvinna något så är det just batterier och elprylar. Nästan alla delar går att återvinna och de innehåller värdefulla metaller som behöver komma tillbaka in i kretsloppet. På så sätt kan vi spara på jordens resurser och undvika att nya metaller behöver grävas upp, säger Mats Holme, ordförande i Batteriinformationsföreningen.
Enligt en beräkning som Batteriinformationsföreningen gjort så förvarar hushållen i Norrbotten 160 ton förbrukade batterier och 693 ton uttjänta batteridrivna elprylar. Det är en ökning med 164 ton sedan den senaste beräkningen 2016.
De svenska hushållen förvarar i genomsnitt sju kilo batterier och batteridrivna elprylar. Varje år ökar mängden med ungefär ett halvt kilo. Ökningen hänger sannolikt ihop med tilltagande konsumtion av elektronik och att mindre elprylar glöms bort i byrålådor och i förråd när de inte används längre. Små elprylar är till exempel bärbara datorer, surfplattor, mobiltelefoner, digitalkameror, eltandborstar, rakapparater, armbandsur och leksaker.
- Mitt tips är att gå igenom byrålådan och rensa ut batterier och batteridrivna elprylar. I Sverige finns tiotusentals insamlingsplatser för batterier. Butiker som säljer elektronik tar emot din gamla produkt när du köper en ny. Det är en liten och enkel insats som ger stor effekt för miljön och klimatet, säger Mats Holme.