Återbesök istället för antibiotika

Som enda länet i landet provar nu Norrbottens läns landsting en ny metod för att sänka risken för antibiotikaresistenta bakterier. - De behandlande läkarna får en bra möjlighet att ge ett alternativ istället för att skriva ut antibiotika direkt, säger Anders Österlund, smittskyddsläkare i Norrbotten.

Anders Österlund är en av dem som ligger bakom konceptet med att erbjuda ett gratis återbesök inom sju dagar istället för antibiotika till patienter med infektioner i luftvägar, urinvägar eller huden. (Arkivbild)

Anders Österlund är en av dem som ligger bakom konceptet med att erbjuda ett gratis återbesök inom sju dagar istället för antibiotika till patienter med infektioner i luftvägar, urinvägar eller huden. (Arkivbild)

Foto: Maria Johansson

PITEÅ2013-01-10 06:00

Konceptet innebär att de behandlande läkarna nu kan erbjuda ett gratis återbesök för att kunna avvakta med antibiotika till patienter med infektioner i luftvägar, urinvägar eller huden.

- En av de största medicinska utmaningar vi har framöver är bakterier som är resistenta mot antibiotika och ett försök för att komma tillrätta med problemet är att vi inte vill använda antibiotika i onödan, säger Anders Österlund.

Rädd om antibiotika
Det är enbart infektioner som är orsakade av bakterier, inte virus, som går att behandla med antibiotika och det är en av anledningarna till att läkarna inte vill ordinera läkemedlet i onödan.

- Det kommer väldigt lite ny antibiotika så vi måste vara rädda om det vi har flera år framöver, säger Anders Österlund.

I vissa fall kan smärtlindring skrivas ut, men ofta handlar det om infektioner som kroppen själv tar hand om.

Norrbotten är först i landet med att erbjuda återbesök inom sju dagar för patienter med infektioner i luftvägar, urinvägar eller huden. Det finns dock andra landsting som erbjuder återbesök för patienter med övre luftvägsinfektion.

- Jag är övertygad om att de flesta kommer att hoppa på samma tåg och ge samma möjlighet, jag skulle bli förvånad annars, säger Anders Österlund.

Möjligheten ska finnas
Initiativet kommer från biträdande smittskyddsläkare Anders Nystedt och Anders Österlund har också haft en del i genomförandet. I nuläget är inget datum bestämt för en utvärdering av konceptet.

- Vi tycker bara att möjligheten ska finnas helt enkelt, men sedan skulle det kunna vara intressant att ta reda på hur många som utnyttjat möjligheten, säger Anders Österlund.

Vad tycker patienterna om konceptet?
- Det har skett en trendförändring när det gäller inställningen till antibiotika, väldigt många är medvetna om antibiotikaresistenta bakterier och vet att det är dumt att använda i onödan. Det är inte alls ofta som en patient ber om antibiotika och många frågar till och med om det verkligen behövs, säger Anders Österlund.

FAKTA Åtgärder mot antibiotikaresistens

Minskat behov av antibiotika genom olika åtgärder för att förebygga infektioner

Rationell antibiotikaanvändning, ges bara när det verkligen behövs och i korrekt dosering under lämplig tidsrymd

Generellt förebyggande av smittspridningen i samhället och därigenom minskad spridning av resistenta bakterier

Källa: Socialstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om