Återbäring för Piteå kommun
Det kommunägda försäkringsbolaget Svenska Kommunförsäkrings AB ger en återbäring på över två miljoner kronor till sina ägarkommuner. För Piteå kommuns del innebär det en återbäring på 400 000 kronor.
Peter Roslund
Foto:
Sedan dess har ytterligare åtta kommuner gått med i bolaget. Piteå kommun gick med i januari 2005. Övriga kommuner är Kiruna, Uppsala, Trollhättan, Trondheim, Helsingbord, Örnsköldsvik och Umeå.
Skadeförebyggande
Bolagets resultat för 2007 uppgår till 9,1 miljoner kronor och det positiva siffrorna resulterar nu i 2 255 000 kronor i återbäring till ägarkommunerna. För Piteå kommun innebär det 400 000 kronor, pengar som ska användas till skadeförebyggande insatser.
Att sätta en siffra på vad kommunens delägarskap i Svenska Kommunförsäkrings AB inneburit ekonomiskt jämfört med om kommunen anlitat ett traditionellt försäkringsbolag är svårt.
- Anledningen till att vi gick med 2005 var att de traditionella försäkringsbolagen inte var intresserade av att försäkra kommuner eftersom de ansåg att det var för mycket skador. Ett tag riskerade vi att stå utan försäkring och det enda bolag vi till slut fick anbud från innebar en fördubbling av premierna, konstaterar kommunalrådet Peter Roslund som är Piteå kommuns ledamot i Svenska Kommunförsäkrings AB.
Många fördelar
I dag har det dock svängt och många försäkringsbolag kritiserar kommundägda försäkringsbolag som Svenska Kommunförsäkrings AB och menar att det strider mot upphandlingsreglerna.
- I dag kanske de traditionella försäkringsbolagen kan erbjuda billigare premier men samtidigt är det många fördelar med ett kommunägt gemensamt bolag som vi inte skulle haft annars, menar Peter Roslund och konstaterar att vid ett evetuellt upphandlingsförfarande kan ju även bolag som Svenska Kommunförsäkrings AB lägga anbud.
Magnus Olofsson, försäkringssamordnare i kommunen, konstaterar att det samarbete som finns mellan ägarkommunerna i den här typen av gemensamma bolag är oerhört värdefullt.
- Det finns en stor kunskapsöverförelse mellan kommunerna och dessutom samordning kring utbildningar och seminarier som betyder mycket för det skadeförebyggande arbetet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!