Det var i mitten av juli förra året som PT kunde avslöja att dåvarande OK-chefen i Piteå, Mikael Åström, under flera års tid plockat ut varor från medlemsägda OK utan att betala.
Varorna handlade om allt från fälgar, däck och drivmedel till hyrbilar, myggfångare och snöslunga. Det sammanlagda värdet har uppskattats till drygt 30 000 kronor.
Agerandet skedde både systematiskt och regelbundet. Varje gång valde Åström att aldrig passera kassan.
Kompensation
I media motiverade Mikael Åström sitt handlande med att han under flera års tid avstått löneökningar och kompenserade dessa uteblivna lönerevisioner med de varor han plockat ut.
Inte alls korrekt ansåg styrelsen när den blev medveten om det hela. Det hela resulterade istället med en uppgörelse där Åström avskiljdes från sin arbetsplats och jobbade hemifrån i fyra månader. I praktiken fick han sparken och fyra månadslöner.
Dessutom reglerades hans varuuttag med att han fick betala tillbaka drygt 30 000 kronor till OK Piteå. Summan motsvarade summan på de varor han plockat åt sig genom åren.
Men allt var inte slut där.
Utifrån kom en polisanmälan som resulterade i en förundersökning. Det är denna förundersökning som genomförts och hamnat hos Ekobrottsmyndigheten i Umeå.
– Den är färdig, men innan jag fattar beslut om åtal så har Mikael Åström möjlighet att komma med synpunkter på mitt underlag, berättade åklagaren Andreas Bogseth i början av februari.
Någon vecka
Det var också vad Mikael Åström gjorde innan den utsatta tidsramen löpte ut.
– Han har begärt en offentlig försvarare och tilldelats en sådan. Det innebär att hans advokat har rätt att titta igenom materialet och sätta sig in i ärendet, säger Andreas Bogseth.
Det är också den avgörande punkten till att eventuellt åtal dröjer ytterligare någon vecka.
– Jag avvaktar vad de kommer in med för att se om jag får ändra mitt ställningstagande i något avseende, säger åklagaren.
I dagsläget är hans arbetshypotes att åtala Åström för stöld.
Det kan tilläggas att det under hösten lämnades in ytterligare en polisanmälan gentemot Mikael Åström. Den kom från den nya styrelsen vid OK i Piteå efter uppmaning från externa revisorer.
I samband med deras granskning ansåg de att det fanns allvarliga brister i bokföringen. Inte minst när det gällde bokförda lagervärden i förhållande till verkliga värden. Förundersökningen avseende denna anmälan har emellertid lagts ner då brott inte anses kunnat styrkas.