Åtal närmar sig för misstänkt mordförsök i Piteå

Assistentåklagare Moa Ejnestrand planerar att väcka åtal mot en Piteåbo i 35-årsåldern som misstänks för mordförsök. Den misstänkte ska ha slagit offret med en machete upprepade gånger mot kroppen och nacken.

Den misstänkte Piteåbon i 35-årsåldern ska ha slagit offret med en machete upprepade gånger mot kroppen och nacken. (Arkivbild)

Den misstänkte Piteåbon i 35-årsåldern ska ha slagit offret med en machete upprepade gånger mot kroppen och nacken. (Arkivbild)

Foto: Jens Ökvist/Frilans

Piteå2023-06-22 06:00

När ambulanspersonalen och polisen anlände till brottsplatsen i Piteå i slutet av maj mötte de en blödande och allvarligt skadad man. Enligt polisuppgifter har den misstänkte försökt hugga av offrets hand och var dessutom nära att lyckas. Därefter fortsatte den häktade att hugga med macheten mot målsägarens ena fot. Våldet, som började inomhus och avslutades utomhus, eskalerade och slutade med att den misstänkte riktade flera hugg mot offrets nacke. I början av juni häktades mannen i 35-årsåldern av Luleå tingsrätt och assistentåklagare Moa Ejnestrand är nu nära att väcka åtal.

– Planen är att åtal ska väckas nästa vecka någon gång. Vi är i slutskedet av utredningen och i dag (onsdag) har jag fått ett rättsintyg, men jag har inte hunnit läsa igenom det då jag sitter med ett annat ärende. Utredningshandlingen ska vara fullständig, men det kan vara att vi behöver göra något ytterligare, säger hon.

Rättsintyget som Moa Ejnestrand pratar om är ett läkarintyg från Rättsmedicinalverket om skador som kan ha betydelse vid en utredning av ett misstänkt brott. Intyget är en del av bevismaterialet och är ofta ett viktigt underlag i förundersökningen.

– Brottsoffret fick ju skador av den här händelsen och då förs alltid journaler och bilder av vården. Det här materialet skickas ned till Rättsmedicinalverket och där gör en rättsläkare en bedömning av skadorna. Det brukar vara generella skrivningar om skadorna har varit livshotade och om de kan ge bestående men.

Har det framkommit några nya uppgifter efter häktningen?

– Jag tycker att vi har en ganska klar bild över händelseförloppet. Det här har ju bevittnats av vittnen som har sett hela eller delar av händelsen. Den bild som vi har nu är att det här startade i lägenheten vid trapphuset och avslutades inne på gården. Den misstänkta har ju gjort medgivanden själv. Han erkänner, som jag uppfattar grov misshandel, men inte försök till mord.

Den misstänkta mannen i 35-årsåldern företräds av advokat Niklas Lundgren.

– Han har inte gjort några fler medgivanden än under häktningsförhandlingen. Hans inställning är att han vidgår stora delar av händelseförloppet, men han har ju ansett att han varit utsatt för ett brottsligt angrepp och att han hade en rätt att värja sig, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!