I år tappar flera av länets sjukhus rejält i den AT-rankning som Sveriges yngre läkares förening, Sylf, genomför varje år.
Piteå tappar 17 platser, Sunderbyn 14 och Gällivare sjukhus tappar 20 platser jämfört med ifjol. Piteå rankas till plats 50 och Sunderbyn plats 53 av totalt 66 sjukhus i Sverige. Norrlands universitetssjukhus i Umeå rankas till 48:e plats.
John Olofsson, ordförande för Sylf Norrbotten, förklarar att AT-läkarna i Piteå upplever att introduktion och handledning har blivit sämre främst vid psykiatrin i Piteå och kirurgen i Sunderbyn, där de varit placerade under sin utbildning.
– Det som hänt i Piteå är att man upplever att psykiatriplaceringen blivit sämre mot föregående år. De är väldigt nöjda med kollegornas stöd, men introduktion och handledning har varit dålig. Det kan bero på att det varit många stafettläkare, säger han och fortsätter:
– På Kirurgen i Sunderbyn upplevs en sämre introduktion och dåligt kollegialt stöd. AT-rankningen visar att Sunderbyn har en av de sämst rankade kirurgiplaceringarna i Sverige.
Piteå får däremot ganska bra betyg när det gäller medicinkliniken och primärvården.
John Olofsson hävdar att en stor framgångsfaktor för att lyfta AT-tjänstgöringen på andra orter har varit att man inrättat en renodlad chef.
– Så har de gjort i Sollefteå. 2019 var det bland de sämsta sjukhusen men i år har de plats 7 i rankningen. De cirka 100 AT-läkare som gör sin utbildning i Norrbotten saknar chef, det är administrativ personal som hjälper dem och det är inte optimalt.
Förutom bristande chefskap finns fler anledningar till sämre rankning, enligt John Olofsson.
– Regionen har dragit in på utbildningar som varit väldigt uppskattade tidigare. Ingångslönen för AT-läkare har inte heller höjts i år.
Kenneth Robarth, utbildningschef i Region Norrbotten, är medveten om att AT-rankningen för länets sjukhus lämnar övrigt att önska.
– Det har blivit mycket besvikelse över inställda kurser och resor för att jobba utomlands, men det har varit nödvändigt i och med coronapandemin och lönerna skapade också frustration, säger han.
Hur ser du på chefsfrågan?
– Jag kan inte direkt ha synpunkter på det organisatoriska eller föregripa regionledningens beslut. Vi ska analysera detta, sjukhus för sjukhus genom att ha möte med våra studierektorer i oktober, säger Kenneth Robarth.