Asylboende planeras på Fagervik

Ett asylboende med 60 platser planeras på Fagerviks kurs- och lägergård. Migrationsverket har gett ett positivt förhandsbesked.– Arrendatorerna får ingen ekonomi på det och nu finns ett alternativ att använda det som flyktingboende, säger Olov R Carlsson, ordförande i ägarstiftelsen.

Fagerviks kurs- och lägergård har brottats med dålig ekonomi under flera år. Nu har stiftelsen som äger gården gett arrendatorerna klartecken att starta upp ett asylboende. (Arkivbild)

Fagerviks kurs- och lägergård har brottats med dålig ekonomi under flera år. Nu har stiftelsen som äger gården gett arrendatorerna klartecken att starta upp ett asylboende. (Arkivbild)

Foto: Jens Ökvist

PITEÅ2014-12-03 22:46

Under onsdagen gav Migrationsverket positivt förhandsbesked till 600 nya tillfälliga asylboendeplatser i Norrbotten, varav 60 i Camp Fagervik. Tidigast efter nyåret kan det bli aktuellt att teckna avtal med leverantörerna i upphandlingen.

– Vårt beslut innebär inte per automatik att det blir ett boende. Vi måste bland annat besiktiga boendet för att se att det uppfyller kraven vi har ställt, säger Pierre Karatzian, presskommunikatör på Migrationsverket.

"Stora förluster"

Kurs- och lägergården utanför Svensbyn ägs av en fristående stiftelse inom Svenska kyrkan.

– Vi har haft mycket stora förluster sista fyra-fem åren. Över en miljon. Om vi fortsätter är det konkurs inom ett par år. Vi måste försöka hitta något annat, säger Olov R Carlsson, ordförande i stiftelsen.

Asylboende planeras

Förra året tog entreprenörerna Stefan Thomson och Jonas Nilsson över driftsansvaret för Fagervik. Enligt Olov R Carlsson har inte arrendatorerna Nordhotell lyckats få någon ekonomi heller och nu är planen att förvandla besöksanläggningen till ett asylboende.

– Vi har gett arrendatorerna klartecken att försöka få driva det, säger Olov R Carlsson.

Planerad försäljning

Nästa steg är att lägga ut anläggningen till försäljning – något som kan ta tid.

– Vi har påbörjat en process för att sälja fastigheten eftersom församlingarna inte använder den längre. Men vi måste få tillstånd från Kammerkollegiet först, säger Olov R Carlsson.

Verksamheten på Fagervik grundades i slutet på 1950-talet utifrån ett behov att samla traktens kristna ungdomar. Lidgården från 1700-talet flyttades till hemmanet och under åren har logar, härbren och stugor byggts upp.

– Det är känslosamt att sälja. Men om vi ska hålla det varmt utan att att ha någon verksamhet är det som att slänga pengarna i sjön. Då vill vi hellre behålla pengarna i stiftelsen och använda det till kristen ungdomsverksamhet i Piteåorten, säger Olov R Carlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om