Askan - en pyrande fara efter eldning

I snitt fyra familjer i Norrbotten förlorar sitt hem varje år på grund av felaktig hantering av aska från kaminer och öppna spisar. Glödrester kan nämligen finnas kvar i askan flera dygn efter att man eldat.

Förutom att den sparar dyr el, så höjs trivselnivån avsevärt med en brasa. Men det är en konst att elda rätt och - icke att förglömma - att ta hand om askan på ett säkert sätt, vilket ofta brister för "nybörjareldare" och kan få ödesdigra konsekvenser.

Förutom att den sparar dyr el, så höjs trivselnivån avsevärt med en brasa. Men det är en konst att elda rätt och - icke att förglömma - att ta hand om askan på ett säkert sätt, vilket ofta brister för "nybörjareldare" och kan få ödesdigra konsekvenser.

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ2013-01-14 06:00

Videon är inte längre tillgänglig

I takt med stigande elpriser väljer många att värma upp sin bostad genom vedeldning i kaminer och öppna spisar - men även trivselfaktorn är en viktig orsak till att många vill myselda.

Men det är en konst att elda rätt. Något som lätt glöms bort är också vikten av att hantera askan på ett säkert sätt.

Länsförsäkringars statistik visar att 40 familjer i Sverige förlorar sina hem varje år på grund av bränder som orsakats av glödande aska. I Norrbotten är deras siffra i snitt två bränder, vilket tillsammans med övriga försäkringsbolag växer till en ungefärlig siffra på fyra bränder som orsakas av just aska.

Dålig kunskap
- De äldre generationerna är vana och kunniga på eldning. Men vi ser att den yngre generationen har börjat elda mer och här har man har inte erfarenhet. Det finns också en stor okunskap om hur man hanterar aska, säger Peter Bratt på Länsförsäkringar.

Ett av de största problemen är att man placerar askan i olämpliga behållare och på fel plats när man askar ur kaminen eller den öppna spisen.

Det är inte ovanligt att askan skyfflas ner i plastpåsar, plasthinkar och pappkartonger som sedan ställs ut på altanen.

- Det är livsfarligt eftersom glöden i askan kan finnas kvar i flera dygn, förklarar Peter Bratt. Askan ska alltid läggas i en plåthink med lock och placeras på en eldsäker plats. Locket är lika viktigt som plåthinken - utan locket kan vinden lätt blåsa iväg glöden och sprida askan.

Mats Wallström på Beijer byggvaruhus uppger att försäljningen av kaminer är stabil trots att byggmarknaden vacklar, vilket tyder på att eldningen ökar.

- Jag ger alltid råd hur man ska elda och hur man hanterar askan. Det finns också en bruksanvisning för varje kamin, säger han.

Enligt Marcus Sandberg, brandingenjör vid räddningstjänsten i Piteå, är det viktigt att hålla en hög säkerhet hemma om olyckan ändå skulle vara framme. Förutom att ha en skorsten i gott skick och sota ofta, är det viktigt att ha många brandvarnare installerade.

- Man bör ha en brandvarnare per 60 kvadratmeter eller minst en per våning. Jag rekommenderar starkt att man har en i varje sovrum. Sedan ska man ha en pulversläckare också, för säkerhets skull.

Seriekoppla
Han menar också att gemene man kanske inte tänker på att det går att seriekoppla brandvarnare.

- Dörren till garaget är oftast stängd och man kanske sitter i vardagsrummet i andra änden av huset. Då är det svårt att höra brandvarnaren, därför är det bra att seriekoppla, så tjuter alla varnare samtidigt.

En seriekopplad brandvarnare når 40-60 meter i öppen miljö.

FAKTA Så eldar du rätt

Använd torr ved i lämplig storlek.

Starta snabbt. Använd finkluven ved för att få en bra glödbädd.

Elden ska brinna, inte pyra.

Kontrollera röken. Den ska vara genomskinlig, inte svart.

Lägg sot och aska i en plåthink med lock.

Alla som har en eldstad bör ha en 6 kilos pulversläckare.

Källa: Brandskyddsföreningen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om