Arvidsjaurs fullmäktige mest jämställt

Arvidsjaur är bäst i länet på jämställdhet när det gäller fördelningen av kvinnliga och manliga ledamöter i kommunfullmäktige. ”Fantastiskt kul!” säger kommunalrådet Lotta Åman (S).

Jämfört med riket ligger 11 av 14 kommunner i Norrbotten bra till när det gäller jämställd fördelning i kommunfullmäktige (se tabell). Att socialdemokraterna kör med varannan damernas på sina valsedlar, och har majoriteten av stolarna är en anledning.

Jämfört med riket ligger 11 av 14 kommunner i Norrbotten bra till när det gäller jämställd fördelning i kommunfullmäktige (se tabell). Att socialdemokraterna kör med varannan damernas på sina valsedlar, och har majoriteten av stolarna är en anledning.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

PITEÅ2017-03-08 05:00

Det är nyhetsbyrån Siren som kartlagt fördelningen av kvinnor och män i landets kommuner med hjälp av färsk statitisk från Valmyndigheten. Riksgenomsnittet för den kvinnliga representationen är 42 procent. Det slår alla kommuner i PT:s spridningsområde med råge.

Det som också utmärker södra länsdelen är att posten som kommunstyrelsens ordförande i Arjeplog, Arvidsjaur, Älvsbyn och Piteå besätts av kvinnor.

– Att kvinnor når höga politiska positioner kan definitivt få återverkningar på andra kvinnors vilja att engagera sig politiskt, säger statsvetaren Simon Matti (bilden) vid LTU.

Han framhåller att goda förebilder alltid inspirerar, och blir ett kvitto på att det går att få inflytande.

– Forskningen visar att både och arbete och familj ofta hindrar kvinnor från att engagera sig politiskt, därför blir kvinnor som når toppositioner så betydelsefulla, säger han.

Allra jämnast fördelning har alltså Arvidsjaur, som ligger på 50/50.

Kommunalrådet Lotta Åman blir påtagligt upprymd när hon får höra det.

– Det var roligt att höra, säger hon.

I Åmans parti Socialdemokraterna är det varannan damernas som gäller på valsedlarna, men Åman tycker att mångfald vad gäller åldersfördelning och olika bakgrund är minst lika viktiga, om inte viktigare. Och tittar man på fördelningen i nämnderna har jämställdheten inte nått lika långt som i fullmäktige.

– Nej, i ”mjuka” nämnder sitter det fler kvinnor och i ”hårda” nämnder är det flest män, säger hon. Det beror på att personliga intresset avgör vad man engarerar sig i för frågor, och då blir det lätt så.

I resten av Pite älvdals kommuner ser den kvinnliga representationen ut så här:

Älvsbyn 48 procent

Piteå 47 procent

Arjeplog 45 procent

Istället är det andra partier som sticker ut. I Piteås kommunfullmäktige har exempelvis Moderaterna 84 procent manlig representation, medan Centerpartiet har 80 procent kvinnlig.

Men eftersom partierna endast har sex respektive fem mandat innebär ett avhopp av en kvinna som ersätts av en man, att den procentuella fördelningen förskjuts, vilket skett i Moderaternas fall. Gruppledaren Håkan Johansson konstaterarsamtidigt att den lokala partistyrelsen är kvinnodominerad.

– Vi tror inte på varannan damernas eller kvotering, det är kompetens som ska gälla, säger han.

Centerns Majvor Sjölund är inte heller någon vän av kvotering. Att hennes fullmäktigegrupp blivit ojämlik ur ett manligt perspektiv tillskriver hon slumpen.

– Med Centerns rötter i bondesamhället, där kvinnor och män arbetat sida vid sida, gör också att vi har en tradition där kvinnor tillåts att ta för sig, säger hon.

Kommunfullmäktiges sammansättning i Norrbottens kommuner

Arjeplog

Kvinnor 45%

Män 55%

Arvidsjaur

Kvinnor 50%

Mån 50%

Piteå

Kvinnor 47%

Män 53%

Älvsbyn

Kvinnor 48%

Män 52%

Luleå

Kvinnor 41%

Män 59%

Boden

Kvinnor 37%

Män 63%

Jokkmokk

Kvinnor 55%

Män 45%

Gällivare

Kvinnor 49%

Män 51%

Kiruna

Kvinnor 40%

Män 60%

Haparanda

Kvinnor 46%

Män 54%

Kalix

Kvinnor 46%

Män 54%

Pajala

Kvinnor 48%

Män 52%¨

Överkalix

Kvinnor 33%

Män 67%

Övertorneå

Kvinnor 35%

Män 65%

Riket

Kvinnor 42%

Män 58%

Källa: Valmyndigheten, Siren

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!