Arvidsjaur serverar billigaste skolmaten

Den billigaste skollunchen för grundskoleelever serverades i fjol i Arvidsjaur. Där kostade en portion 5,75 kronor vilket är betydligt lägre jämfört med Piteå och Arjeplog. Skillnaden gör att Camilla Grahn, kostchef i Arvidsjaurs kommun, undrar om alla räknat på samma underlag.

Maria Franzen, upphandlare vid Piteå kommun, och Maria Stoltz, kostchef vid Piteå kommun, arbetar med 2014 års upphandling som tros öka livsmedelskostnaden ytterligare då det ställs högre krav på maten.

Maria Franzen, upphandlare vid Piteå kommun, och Maria Stoltz, kostchef vid Piteå kommun, arbetar med 2014 års upphandling som tros öka livsmedelskostnaden ytterligare då det ställs högre krav på maten.

Foto: Maria Johansson

PITEÅ2013-11-11 07:25

I snitt låg livsmedelskostnaden för en skollunch i landets grundskolor på 10 kronor och billigaste portionen serverades i Arvidsjaur. Det enligt en undersökning som organisationen Skolmatens vänner gjort för 2012. På grund av skillnaden konstaterar Camilla Grahn, kostchef i Arvidsjaurs kommun, att det finns aspekter som påverkar priset och hon undrar om alla har räknat på samma underlag. Hon menar att det finns stora skillnader mellan kommunerna hur man arbetar med bland annat matsvinn och ekologisk mat.

– Jag konstaterar att kostnaden är låg och det väcker många frågor hos oss. Varför det är så lågt, det måste vi titta på, säger hon.

Högre kostnader

I övriga kommuner inom Pite älvdal är livsmedelskostnaden högre. Grundskoleeleverna i Arjeplog åt en portion för 11,50 kronor. Varken Piteå eller Älvsbyn är presenterade i undersökningen men Maria Stoltz, kostchef i Piteå kommun, uppger att det för Piteås del handlade om en livsmedelskostnad på 10,48 kronor medan Åsa Häggström, kostchef i Älvsbyn kommun, inte kan ge någon exakt siffra.

– Vi har försökt räkna på det och det är inget som är en tillförlitlig uppgift. Vi är på väg in i ett nytt kostdatasystem och där kommer man kunna räkna ut en portion bättre, förklarar hon.

Undersökningen är baserad på enkäter där livsmedelskostnaden har räknats per inskriven grundskoleelev. Där ingår all mat och dryck men inte personalomkostnader och transporter.

"Väl investerad"

Skolmatens vänner kartlägger olika faktorer som rör skolmaten och där är livsmedelskostnaden en del i det hela.

– Jag tycker att det är en viktig satsning på både kort och lång sikt. Om man är hungrig eller mätt kan vara avgörande hur man presterar på ett prov och i lång sikt handlar det om folkhälsa. Varenda krona är väl investerad, säger Annika Unt Widell, projektledare Skolmatens vänner.

Hon anser att krav på skolmaten ska komma före kostnadsfrågan.

– Kvalitet måste vara en viktigare fråga och det handlar om de politiska besluten. Vad ställs det för krav på maten och vad får det lov att kosta. Bra förutsättningar ger en bra skolmåltid, säger Annika Unt Widell.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om